Foto: Kuhn MechanisatieAchtergrond

Ploeg laat kaarsrechte kopakker achter

Sommige uitvindingen zijn al zo bekend en oud dat niemand er meer aan denkt om dit op gangbare machines te bouwen. Kuhn deed dat wel en paste een ploeg zo aan dat je deze schaar-voor-schaar vanaf de kopakker inzet en aan de overkant uittilt.

Kuhn noemt het ‘Smart-Ploughing’. Dat staat voor slim ploegen; de fabrikant ontvangt er een zilveren medaille voor op de komende Agritechnica. Een ploegschaar individueel in- en uitzetten is al langer bekend bij de wedstrijdploegers. Die krijgen zo een mooier en strakker ploegresultaat. En: je houdt bijna een kaarsrechte kopakker over, waardoor het afploegen van de kopakker sneller en comfortabeler verloopt. Ideaal. Je hebt geen scherpe Z-vormige kopakker meer, maar gewoon recht. Bespaart je een hoop gehobbel.


Heel complex is deze vinding niet. Kuhn paste eigenlijk een bestaande ploeg met hydraulische obstakelbeveiliging aan met de nodige slimme techniek. De hydraulische obstakelbeveiliging maakt immers al mogelijk dat een een schaar uitwijkt, bijvoorbeeld als een grote steen in de weg zit. Vervolgens paste Kuhn op een slimme wijze gps-techniek toe: sectie-schakeling (sectioncontrol) in combinatie met een gps-signaal. En voilà: je zet de ploeg schaar voor schaar in en evenzo weer uit.


Volgens Kuhn is het systeem vanaf 2018 leverbaar, al is het nog beperkt. Wat deze optie kost, is nog niet bekend. Kuhn patenteerde deze techniek.

Beheer
WP Admin