Mechanisatie

Achtergrond laatste update:26 sep 2017

Kuhn Merge Maxx 950: klaar voor Nederlandse gras?

Al in 2010 reed de eerste bandhark van Kuhn in Nederland. Hetzelfde principe, maar flink aangepast en voordeliger is de 9,5 meter brede Merge Maxx 950.

Bandharken zijn van oorsprong Amerikaanse systemen, vooral gericht op het harken van hooi en luzerne. Niet voor niets hebben de bandharken daar de aanduiding ‘hay merger’. Van oorsprong hebben die meer het karakter van een zwadverlegger, vaak zelfs met een opraapkleed zoals aan een maaidorser. Dat is heel wat anders dan wat een Nederlandse boer zich bij een hark voorstelt. Uitgevoerd met een pick-uptrommel over de hele breedte is zo’n machine ook geschikt om gras te harken. Ze zijn te koop in werkbreedten van 9 tot 10 meter.

De Kuhn Merge Maxx 900 die al in 2010 in Nederland werd gedemonstreerd, had net als zijn opvolger 902 nog een driedelige opraper met transportbanden. Middenafleg gebeurde dan door het middelste deel te heffen. De machine was vrij zwaar, en met een prijskaartje van € 100.000 voor een 9 meterhark ook behoorlijk prijzig.

Merge Maxx 950 in november op Agritechnica

De Merge Maxx 950 die Kuhn in november op de Agritechnica zal presenteren, bestaat uit twee in plaats van drie units van opraper met transportband. Door de units uit elkaar te schuiven kan de hark ook in het midden afleggen. Naar keuze kunnen de transportbanden naar links of naar rechts draaien en door twee werkgangen tegen elkaar te deponeren kun je tot een werkbreedte van 20 meter komen. De banden kunnen door snelheid het gras royaal opzij gooien. Deze Merge Maxx 950 is door de gewijzigde constructie zo’n 1.500 kilo lichter dan zijn voorgangers.

Vereenvoudigde constructie

De Merge Maxx 950 die Boerderij op een demonstratie in Frankrijk aan het werk zag, is € 30.000 voordeliger dan zijn voorgangers. Dat laat zich ook verklaren door de vereenvoudigde constructie. Door de tweedelige in plaats van driedelige oprapers zijn er slechts vier in plaats van eerder zes hydrauliekpompen nodig. Er wordt ook op hydromotoren bespaard. Bovendien had de wat forsere voorganger gestuurde achterwielen. Dat is nu een starre achteras. Kortom, niet alleen wat eenvoudiger in de bediening maar vooral goedkoper te produceren.

Geveerde ophanging in de hefinrichting, vier hydrauliekpompen. Twee voor de pickups, twee voor de dwarsbanden. De aftakas dicteert het basistoerental, hydrauliek van de banden kan de chauffeur iets doseren. - Foto: Martin Smits
Geveerde ophanging in de hefinrichting, vier hydrauliekpompen. Twee voor de pickups, twee voor de dwarsbanden. De aftakas dicteert het basistoerental, hydrauliek van de banden kan de chauffeur iets doseren. - Foto: Martin Smits

De Merge Maxx 950 is volgend jaar voor de markt beschikbaar. Dit jaar draaide al een type 950 in Nederland. Die maakte zijn meeste hectares bij grasdrogerij Hartog in Abbekerk, maar importeur Reesink geeft aan dat er onder de Nederlandse loonwerkers zeker belangstelling is voor de machine. Reesink heeft voor seizoen 2018 twee machines beschikbaar en meent, nu meerdere potentiële gebruikers de machine hebben zien werken of ermee gewerkt hebben, dat de belangstelling zelfs groter is dan het aantal machines dat beschikbaar is.

Een systeem met pick-up kan wat sneller rijden dan een cirkelhark. Tot 20 kilometer per uur is mogelijk, hoewel dat natuurlijk ook afhangt van het perceel en het gewas, maar enkele kilometers per uur sneller dan een rotorhark zit er wel in. En het gewas blijft schoner omdat het niet over de grond opzij wordt getransporteerd. In het buitenland is er al langer ervaring met bandharken en daar zouden voorbeelden zijn van loonwerkers die melden dat het schonere gras ook merkbaar minder slijtage geeft aan de snijsystemen van hakselaars en opraapwagens.

Schoner oprapen

Voor de veehouder zit het voordeel in het schoner oprapen. Vooral wat later in het seizoen, wanneer er minder opbrengst op het perceel zit, is het een voordeel dat de bandhark een zwad zelfs meerdere keren opzij kan leggen. Deze kan dus door de grote breedte altijd een zwad maken dat goed past bij de capaciteit van het systeem dat het gras verzamelt.

Dat er nog maar twee machines voor Nederland beschikbaar zijn is deels een kwestie van productiecapaciteit en enige terughoudendheid van de fabrikanten. Prijstechnisch zit de Merge Maxx 950 tussen een 13 en 15 meter cirkelhark in. Hectares per uur komen dan overeen, maar het zwad kan veel dikker zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.