Mechanisatie

Achtergrond

John Deere optimistisch over de markt

John Deere ziet de markt voor landbouwmachines wereldwijd stabiliseren. De grootste fabrikant van trekkers en landbouwmachines ter wereld gaat naar verwachting het beste financiële resultaat in jaren realiseren.

De Amerikaanse trekker- en combinebouwer schroeft daarom zijn winstverwachting voor het lopende boekjaar op. Het bedrijf denkt over het boekjaar $ 2 miljard (€ 1,8 miljard) nettowinst te boeken. Eerder ging het bedrijf uit van $ 1,5 miljard.

John Deere is wereldwijd de grootste fabrikant van landbouwmachines, vóór Case New Holland en Agco, het bedrijf achter onder meer Fendt en Massey Ferguson. Het boekjaar van de onderneming in de Amerikaanse staat Illinois eindigt in oktober. Analisten die het bedrijf volgen om beleggers te adviseren, gingen gemiddeld uit van een nettowinst van net geen $ 1,5 miljard.

Beste resultaat in tijden bij John Deere

Het verwachte resultaat is ook het beste in 3 jaar tijd. De omzet zal naar verwachting met 9% stijgen. Eerder werd uitgegaan van een omzetstijging van 4%. In het afgelopen kwartaal boekte John Deere een omzet van omgerekend € 7,4 miljard en een winst van € 718 miljoen. De winst viel daarmee ruim 1,5 keer hoger uit dan een jaar eerder.

Volgens topman Samuel Allen trekt de markt met name in Brazilië en Argentinië aan. De Braziliaanse economie zit al een tijdje in het slop, met als gevolg dat krediet voor boeren duurder is geworden. Er is herstel maar de vraag is wat de recente corruptieschandalen in Brazilië en de daarop volgende val van de Braziliaanse munt gaan betekenen. Voor de EU voorspelt John Deere dat de omzet over het hele jaar gelijk blijft tot 5% daalt.

In het afgelopen kwartaal boekte John Deere een omzet van omgerekend € 7,4 miljard en een winst van € 718 miljoen. De winst viel daarmee ruim 1,5 keer hoger uit dan een jaar eerder.

Precisielandbouw

De overname van Precision Planting, dat zaaitechnologie maakt, ketste onlangs af. De onderneming zegt echter nog steeds vol in te zetten op precisielandbouw. Om dichter op de softwarewereld te zitten, opende het onlangs een kantoor in San Francisco.

De markt voor machines stortte de afgelopen jaren in, omdat prijzen voor graan en soja daalden. Lagere opbrengstprijzen leiden tot lagere boereninkomens en dus teruglopende investeringen. De aankoop van kunstmest, zaden of gewasbeschermingsmiddelen is noodzakelijk, maar machines zijn duur en vaak kiezen boeren en loonwerkers er in mindere tijden voor de oude machine langer te gebruiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.