Mechanisatie

Achtergrond 5 reacties

Maishakselen en maisstoppels wegklepelen in één werkgang

Fabrikant Kemper ontvangt een gouden Agritechnica-medaille voor de StalkBuster, oftewel de stoppelklepelaar. Een praktijkimpressie van een demonstratie nabij de fabriek in Stadtlohn (Duitsland), net over de grens met Winterswijk (Gelderland).

De StalkBuster slaat de maisstoppel kapot en bestrijdt zo de maisstengelboorder, een insect dat veel maisschade berokkent.

Het is niet zozeer de techniek waarom Kemper de gouden medaille heeft binnengesleept, want die is – met alle respect – eigenlijk niet eens zo heel erg spectaculair; een klepelaar onder de maisbek. Juist dat de StalkBuster een volstrekt nieuwe aanvulling is om het probleeminsect maisstengelboorder te kunnen bestrijden, maakte dat het de prestigieuze Agritechnica-prijs binnensleepte. De StalkBuster maakt namelijk het mulchen (klepelen, verpulveren) van de stoppels in een aparte werkgang overbodig.

Rupsen van motvlinder

Voordat we op de techniek ingaan; voor welk probleem is de StalkBuster nu een oplossing? De maisstengelboorder (Ostrinia nubilalis) is een motvlinder die eind juni zijn eitjes legt op de maisplant. Na tien dagen komen de eitjes uit en vreten de rupsen, de eigenlijke maisstengelboorders, zich in de stengel naar beneden, waardoor de stengel ernstig verzwakt raakt en de kolfproductie stagneert.

In Duitsland is afgelopen jaar 4% van het maisareaal door de larve aangetast, resulterend in een schadepost van € 11 tot € 12 miljoen. De afgelopen jaren is de rups enkele keren in Zuid-Limburg aangetroffen, maar dit jaar ook al in het maisproefveld van agrarisch toeleverancier Agrea in het Midden-Limburgse Montfort.


 • Mais hakselen zonder stoppels achter te laten. De StalkBuster onder de maisbek vernietigt zo de overwinteringsplek van de maiswortelboorder, ook wel maiswortelkever genoemd. - Foto's: Michel Velderman

  Mais hakselen zonder stoppels achter te laten. De StalkBuster onder de maisbek vernietigt zo de overwinteringsplek van de maiswortelboorder, ook wel maiswortelkever genoemd. - Foto's: Michel Velderman

 • De messen hebben een diameter van 73 centimeter, het toerental bedraagt 1.700 rpm. Elk slagmes is onafhankelijk opgehangen en kan dankzij de sleeptasters de bodem goed volgen.

  De messen hebben een diameter van 73 centimeter, het toerental bedraagt 1.700 rpm. Elk slagmes is onafhankelijk opgehangen en kan dankzij de sleeptasters de bodem goed volgen.

 • De slagmessen verpulveren de maisstoppels net boven de grond. De roterende messen hangen wat slepend onder de maisbek en klepelt elke stoppel er in vier tot vijf slagen af. Groot voordeel zo: de StalkBuster raakt alle stoppels, bij Mulchen wordt 30% van de stoppels vooraf platgereden.

  De slagmessen verpulveren de maisstoppels net boven de grond. De roterende messen hangen wat slepend onder de maisbek en klepelt elke stoppel er in vier tot vijf slagen af. Groot voordeel zo: de StalkBuster raakt alle stoppels, bij Mulchen wordt 30% van de stoppels vooraf platgereden.

 • Luchtdruk houdt klepelaars op druk tegen de bodem. Bij het achteruitrijden, gaan ze automatisch omhoog. Ze kunnen ook permanent omhoog als boeren niet willen ‘Stalkbusten’.

  Luchtdruk houdt klepelaars op druk tegen de bodem. Bij het achteruitrijden, gaan ze automatisch omhoog. Ze kunnen ook permanent omhoog als boeren niet willen ‘Stalkbusten’.

De techniek

Platgereden maisstoppels worden door mulchers niet goed verpulverd. Kemper constateerde dat circa 30 tot 40% van alle maisstoppels door de hakselaar en de naastrijdende trekkers met kippers worden platgereden. In die platgereden stoppels kan de rups alsnog overleven. Klanten vroegen geregeld aan Kemper of de fabrikant geen mulcher direct achter het maaibord kon monteren. Een interessante gedachte, omdat dan alle stoppels direct worden geraakt, voordat ze worden platgereden.

Maar dit is geen reële optie, omdat er geen 147 kilowatt extra vermogen te onttrekken is aan de voorkant van een hakselaar, aldus Gerrit Steege, manager Product Information bij Kemper. Maar het is voor de Kemper-ingenieurs wel een aanknopingspunt hierop verder te borduren, met als resultaat de StalkBuster.

Alle informatie over de kostprijs, hectaretarieven en gedetailleerde informatie over deze maiswortelboorder en hoe je deze kunt bestrijden, vind je in de november-uitgave van TREKKER.

Zie de machine hieronder in actie.

Laatste reacties

 • alco1

  Nog meer zand aan de banden.
  Liever direct frezen als land schoon is.

 • Dpj

  Waarom meer zand aan de banden? Het ding gaat niet door de grond...

  En met frezen krijg je niet alle stoppels fijn.

 • kleine boer

  zaaimachine erbij en gelijk groenbemester zaaien...

 • alco1

  Kijk maar op de weg.
  Maar goed, proeven worden er altijd gedaan op optimale grond.

 • JVC-E

  Ik denk dat deze stoppelklepelaar een goede zaak want je hebt een mééropbrengst omdat de stoppels ook in de hakselaar meegaan en dus in de opraapwagen en de maiswortelboorder heeft véél minder kansen tot overleven in de bodem, de hakselaar zal wél voldoende PK's moeten hebben om alle draaiende delen goed te laten functioneren (méér dieselverbruik).

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.