Mechanisatie

Achtergrond 2 reacties

Innovatie Agritechnica: niet groter, vooral verfijning

Fabrikanten komen vooral met innovaties die de kwaliteit van het geleverde werk bewaken, verbeteren, óf automatiseren.

Wie nieuwtjes (zie hieronder) wil spotten op de komende Agritechnica, moet zichzelf dwingen om machines echt tot in detail te bestuderen. Het grote nieuws gaat namelijk schuil in software, extra sensoren of verfijnende techniek.

Denk hierbij aan slimme elektronica waarmee een kunstmeststrooier zichzelf volautomatisch aanpast als het harder gaat waaien. Of een flexibel maaiboord met (vrijwel onzichtbare) luchtondersteuning tegen verliezen. En een rotorkopeg die met een camera het werkresultaat analyseert, en zonodig de rijsnelheid of het aftakastoerental van de trekker aanpast.

Kort gezegd: er is een trend zichtbaar waarin fabrikanten focussen op het verbeteren, automatiseren en bewaken van de kwaliteit van het geleverde werkresultaat. En dat met behulp van computers of andere slimme techniek.

Maaidorser automatisch afstellen

Het ultieme voorbeeld hiervan is toch wel het automatisch afstellen van een maaidorser. De maaidorser neemt namelijk keuzes uit handen van de chauffeur. Camera’s en sensoren analyseren constant het gedorste product, en elektronica past zonnodig de combine aan. Een chauffeur hoeft alleen een voorkeur aan te geven tussen dorscapaciteit en -kwaliteit. Claas, New Holland, Agco en John Deere komen ieder behoorlijk gelijktijdig met gelijkwaardige slimmigheidjes die het afstellen van de maaidorser vereenvoudigen en de kwaliteit bewaken.

Is er dan geen in het oog springend, nieuw ijzerwerk te vinden? Zeker wel. Zoals een compleet nieuwe giga-combine van Agco en zelfrijdende vierrijige aardappelrooier van Grimme. En wie weet komt er nog een verrassing op de beursvloer.

De nieuwtjes:

➤  Automatisch strooien bij wind
➤  Joskins aardappelkipper: langer en lager
➤  Elektrische Kubota-strooier
➤  Automatische spuitspoorschakeling
➤  Geen kunstmest in rijsporen
➤  Damman: nieuw reinigingssysteem
➤  De modulaire alles-in-1 spuitdop
➤  De drone gaat nu echt kunstmest strooien
➤  Zaaimachine Isobus-geschikt maken
➤  Stalen Horsch vernieuwd
➤  Matrot-zelfrijder in Hardi-kleuren
➤  Dubbel mais zaaien met graanzaaimachine   

Automatisch strooien bij wind

Foto: Amazone
Foto: Amazone
WindControl is een toevoeging aan Amazone’s ArgusTwin-systeem (het monitoren van het strooibeeld met camera’s). De windkracht en -richting wordt gemeten, en met die informatie en dat vanuit de ArgusTwin-‘ogen’ worden automatisch aanpassingen gedaan, zoals de draaisnelheid van de schijven individueel. Waait het te hard en kan de strooier dit niet compenseren, dan krijgt de chauffeur een waarschuwing. WindControl is ook leverbaar op de gedragen ZA-TS.
Terug naar het begin

Joskins aardappelkipper: langer en lager

Foto: Joskin
Foto: Joskin
Joskin ontwikkelde voor de akkerbouwer die een grotere kipper wil én tegelijk de valhoogte van aardappelen wil beperken, de nieuwe 30-kuubs drieasser. Deze heeft een baklengte van 9,2 meter en een bakhoogte van 1,5 meter (met opzetschot 1,75 meter). De linkerwand heeft een hydraulisch inschuifbaar stuk, waardoor de valhoogte beperkt wordt tot 1,25 meter.
Terug naar het begin

Elektrische Kubota-strooier

Foto: Kubota
Foto: Kubota
Kubota noemt hem de ‘e-Spreader’: een elektrisch aangedreven kunstmeststrooier. De basis is een Vicon kunstmeststrooier die ook in Kubota-oranje leverbaar is. Een 10,5 kW elektromotor wordt gevoed door 56 volt vanaf de trekker. Dankzij een planetair kun je de snelheid van elke schijf individueel regelen, en zaken als kantstrooien, sectieschakeling en overlap optimaal in stellen. De trekkermotor blijft op een laag toerental, omdat deze geen invloed heeft op de stroomverzorging. In 2018 gaan enkele prototypen draaien. Zoals het lijkt, koopt Kubota de interne spanningsbron in bij ZF.
Terug naar het begin

Automatische spuitspoorschakeling

Foto: Lemken
Foto: Lemken
Lemken’s Azurit zaait mais niet in één rij, maar in twee deelrijtjes waarbij de zaadjes in een driehoeksverband liggen. Lemken claimt met deze ‘Deltarow’-zaaimethode dat de maisplanten meer ruimte hebben en beter groeien. Bijzonder is de automatische spuitspoorschakeling. Wanneer een spuitspoor aangelegd wordt, schakelt één van beide duo-rijtjes uit én wordt de draaisnelheid van de andere rij verhoogd. Je krijgt daarmee nog steeds net zoveel zaden per vierkante meter en creëert tegelijk extra brede spuitsporen, passend bij de brede banden van de zelfrijder of trekker. Een wielspoor wordt zo circa 87,5 centimeter breed; dat is 12,5 centimeter meer dan de traditionele rijafstand.
Terug naar het begin

Geen kunstmest in rijsporen

Foto: Rauch
Foto: Rauch
Het lijkt zo eenvoudig, maar geen machine deed het eerder. Waarom zou je kunstmest strooien op de plaats waar toch geen plant kan groeien? Speciaal voor de getrokken (grote) Rauch-pneumatische kunstmeststrooiers ontwikkelde Rauch het zogenoemde ‘Freelane’-systeem waardoor er geen korrel kunstmest achter de wielen en dus in een spuitspoor valt. Rauch maakt dit werkbaar via aangepaste doseerpunten ter hoogte van de wielen. Belofte: een kunstmestbesparing van 6,25% bij een werkbreedte van 24 meter, en 4,2% op 36 meter werkbreedte.
Terug naar het begin

Damman: nieuw reinigingssysteem

Foto: Dammann
Foto: Dammann
Damman komt met een nieuw systeem voor constante reiniging van zijn veldspuiten, CID (Continuous Internal Cleaning) genaamd. Zodra de tank leeg is, gaat de reiniging na een druk op de terminal geheel automatisch in werking en wordt eventueel onderbroken wanneer de tank weer wordt gevuld. Er blijft altijd 100 liter water voorhanden in de schoonwatertank, voor een externe schoonmaak. Het reinigingssysteem is getest door het Duitse Julius-Kühn Instituut.
Terug naar het begin

De modulaire alles-in-1 spuitdop

Foto: Lechler
Foto: Lechler
Eigenlijk is het nieuws voor spuitmachinebouwers, maar de nieuwe Lechler ‘ESV’ is te bijzonder om niet te melden. ESV betekent ‘Elektrische Stop Valve (dop)’ en is een elektrische module waar je elke spuitdop aan kunt zetten. De software stelt vervolgens automatisch de juiste druk en het debiet in. Omdat elke dop zijn eigen software heeft, kan je vanuit de trekker elke sectiebreedte instellen en kan je de membranen achterwege laten. Kortweg: de module om precisielandbouw in de praktijk te brengen. De module kan een dop open en dicht zetten in slechts 300 milliseconde en is geschikt voor Isobus-systemen. Enkele spuitmachinefabrikanten zullen dit systeem tonen op de Agritechnica. Lechler wil nog niet verklappen welke fabrikanten dat zijn.
Terug naar het begin

De drone gaat nu echt kunstmest strooien

Foto: Rauch
Foto: Rauch
Het is nog een studie, maar het gaat gebeuren: strooien met een drone die Rauch ‘Agronator’ noemt. De basis is een octocopter met acht propellers, van 4 meter doorsnede en die in totaal 80 kilo weegt. De strooier is een elektrisch aangedreven Draco-eenschijfsstrooier. Dankzij twee lithium-polymeer-accu’s kan deze tot 40 minuten vliegen. Opladen gaat in slechts 20 minuten tijd. In de 50-liter bak kan de machine tot 30 kilo strooigoed meenemen. Rauch heeft al succesvolle testen afgerond met slakkenkorrels, fijnzaad (zoals koolzaad) en mineralen. De dronevoordelen liggen voor de hand: precies, snel en zonder insporing te werk gaan. De eenschijfsstrooier heeft een variabele werkbreedte.
Terug naar het begin

Zaaimachine Isobus-geschikt maken

Foto: WTK
Foto: WTK
Strikt genomen is het nieuws voor fabrikanten, maar ook als boer/loonwerker kan je achteraf van je (oude) zaaimachine een Isobus-zaaimachine maken. WTK levert daartoe een zogenoemde ‘miniseed’-bouwset. In de set zitten de nodige bekabeling, componenten en sensoren om de zaaizaadhoeveelheid aan te sturen, afdraaiproeven te doen en uiteraard het nodige te controleren en hectares te tellen.
Terug naar het begin

Stalen Horsch vernieuwd

Foto: Horsch
Foto: Horsch
De vernieuwde Horsch Leeb GS-getrokken veldspuit beschikt nu ook over een continu reinigingssysteem en bediening via een Isobus-touchscreen. Daarnaast is er voortaan ook een banden luchtdrukwisselsysteem te krijgen. De stalen tank is te krijgen met 6.000, 7.000 en 8.000 liter inhoud. Er is zowel een eenvoudige versie met handbediende kranen, als een luxe versie met elektrische kranen voor zuig- en drukzijde.
Terug naar het begin

Matrot-zelfrijder in Hardi-kleuren

Foto: Hardi
Foto: Hardi
In het begin was er nog weinig te merken van samenwerking tussen verschillende dochterbedrijven, binnen de Exel-groep. Zo bleef Hardi lang zelfstandig opereren. Nu zal er echter op de beursvloer een zelfrijdende Matrot-spuit in Hardi-kleuren te zien zijn. Matrot staat bekend om zijn blauw-witte zelfrijders met frontboom.
Terug naar het begin

Dubbel mais zaaien met graanzaaimachine

Foto: Pottinger
Foto: Pottinger

Pöttinger kan al langer een set leveren, waardoor je mais kunt zaaien met een normale ‘Aerosem’ (graan)zaaimachine. Je zet zaaischijven dicht en past de machine aan met speciale schijven en drukrollen. De naastliggende niet-maisrijen worden gebruikt voor de toediening van kunstmest, of om tegelijk gras in te zaaien in erosiegevoelige streken. Je hebt daarbij keuze uit een exacte standaard maisrij-afstand van 75 centimeter.

Nieuw is dat je op een hartafstand van 75 centimeter ook een dubbele rij mais kunt zaaien. In die dubbele rij staan de beide rijtjes op een hartafstand van 12,5 centimeter. Pöttinger kan dit al langer, maar brengt dit opnieuw onder de aandacht, omdat het zaaien op een dubbele rij tot 5,5% meer opbrengst levert, volgens een onderzoek van een Weense universiteit. Het zaaien is mogelijk met de machinetypen Aerosem van 3, 3,5 en 4 meter breed. Volgens Pöttinger is dit een van de weinige zaaimachines waarmee je echt alle soorten zaad kunt zaaien.
Terug naar het begin

Laatste reacties

  • Jan-Zonderland

    Ik had liever gelezen "niet groter, wel goedkoper" . Het wordt onderhand allemaal te duur vior de kleine en middelgrote bedrijven, alle technische snufjes waarvan het netto rendemend nog maar moet blijken, ten spijt.

  • E. van Eyk

    mooi gezegt jan zonderland. machines duurder , onderdelen duurder . Kwaliteit minder !!

Of registreer je om te kunnen reageren.