Mechanisatie

Achtergrond 17780 x bekeken 2 reacties

10 redenen om naar de Agritechnica te gaan

De grootste en belangrijkste beurs voor landbouwmachines en -trekkers is maar 2,5 uur rijden vanaf de Nederlandse grens; dat maakt een bezoek zeker het overwegen waard. Dit is de belangrijkste informatie, gebundeld in een beknopt overzicht.

➤  Wat staat waar op 40 hectare beursvloer   
➤  Hoe je bespaart op de entreekosten
➤  Tips voor de reis ernaartoe
➤  Ga voorbereid de beursvloer op

1. De Agritechnica is groot

Met een overdekt beursoppervlak van ongeveer 40 hectare verdeeld over 23 hallen, klopt dat ook. In die 23 hallen kom je 2.800 standhouders tegen, afkomstig uit 50 landen. Alle 36 grootste fabrikanten van landbouwmachines en trekkers staan niet geconcentreerd bij elkaar, maar keurig verdeeld over het complex. Zo staan John Deere en Claas samen in hal 13 (zie kader hieronder), New Holland in 3 en Agco (Fendt, MF en Valtra) in hal 20.

2. Veel Nederlandse standhouders

De kans is groot dat uw eigen leverancier een stand heeft op de Agritechnica. Bekeken over de laatste drie edities (2013-2017) neemt het aantal buitenlandse standhouders gestaag toe van 52% in 2013 naar bijna 60% in 2017. 40% van de 2.800 standhouders is van Duitse komaf. Van de buitenlanders nemen de Nederlanders met 109 standhouders een vierde plek in, net na de Italianen (370) en Chinezen (110). Na Nederland komen de meeste standhouders uit Turkije (107), Frankrijk (102) en Oostenrijk (67). Wie snel wil zoeken, kan zelfs alle standhouders op land bekijken via de website.

3. De buurman is er ook

De kans is groot dat u bekenden tegenkomt. Van de verwachte ruim 400.000 tot 450.000 bezoekers, zal bijna 100.000 afkomstig zijn uit het buitenland. Het hoogste aantal niet-Duitse bezoekers is van Nederlandse komaf. Ter indicatie: in 2015 trok de Agritechnica 452.000 bezoekers uit 115 landen. In 2005 waren er nog ‘maar’ 259.000 bezoekers.

4. Alle vakgebieden aanwezig

Wat je agrarische vakgebied ook is, je komt – qua mechanisatie en automatisering – aan je trekken. Naast de mechanisatie en automatisering rondom de primaire landbouw (akkerbouw, vee- en varkenshouderij), is er (ruim) aandacht voor de mechanisatie voor de (vollegronds)groenten, fruit, boomkwekerij, cultuurtechniek en bosbouw.

5. Trekker van het jaar-verkiezing

Op de eerste dag van de Agritechnica, zondag 12 november, worden om 12.00 uur de winnaars van de jaarlijkse ‘Tractor of the year 2018’-verkiezing bekendgemaakt. In totaal worden er vier awards uitgereikt: de beste boerentrekker, de beste (semi-)smalspoortrekker, de beste trekker en de mooiste trekker van 2018.

109 Nederlandse standhouders staan op de Agritechnica. Via een handige zoekfunctie op de website kan je zelf je ideale looproute uitstippelen langs de standhouders en/of aandachtsgebieden. - Foto: Swen Pförtner
109 Nederlandse standhouders staan op de Agritechnica. Via een handige zoekfunctie op de website kan je zelf je ideale looproute uitstippelen langs de standhouders en/of aandachtsgebieden. - Foto: Swen Pförtner

6. Ook voor de techneuten

Ook monteurs en techneuten kunnen hun hart ophalen. Voor de monteurs is er onder meer de ‘werkplaats-live’ in hal 2, die wordt ondersteund door onder andere Deutz-Fahr, Kubota, Krone, Amazone, Claas, Husqvarna en Stihl. De ingenieurs van de kleine en grote trekker- en machinefabrikanten komen aan hun trekken in de hallen 15, 16, 17 en 18 waar 700 bedrijven hun onderdelen en halffabricaten tonen, zoals componenten gerelateerd aan hydrauliek, motoren, remmen en besturing, cabines, hefinrichtingen en algemene slijt- en reserveonderdelen.

7. Demonstraties

Met name rondom de vakgebieden van de bosbouw en cultuurtechniek vinden er op de binnenplaats demonstraties plaats van houtverzamelwagens en kettingzagen.

8. Precisielandbouw

Precisielandbouw krijgt op deze Agritechnica speciale aandacht. Niet alleen staan de belangrijkste bedrijven en leveranciers samen in hal 15, ook zijn er diverse lezingen en minicongressen. Check Fachprogramm (of Technical programme) op de website.

9. Geen merk ontbreekt

In tegenstelling tot andere jaren, ontbreekt er in deze editie geen enkel (trekker)merk van enige betekenis. Een nieuwkomer is een van de grootste trekkerfabrikanten op deze wereld: Mahindra & Mahindra uit India. Opvallend is het hoge aantal standhouders uit Turkije en China.

10. Internationaal ontmoetingscentrum

De organisatie van de Agritechnica zet niet alleen in op bezoekers en standhouders uit veel landen, maar vooral op het feit dat de mensen uit al die landen met elkaar in contact komen.  Daartoe heeft de Agritechnica zestien 'landpaviljoens' ingericht. De organisatie richtte zelfs een speciale website in, zodat zakenmensen elkaar doelgericht en snel kunnen ontmoeten.

Plattegrond Agritechnica 2017

Wat staat waar op 40 hectare beursvloer
Overzicht van de zwaartepunten en thema’s

De 36 grootste (en internationale) marktleiders zoals John Deere, New Holland, Agco, Claas, Kuhn (et cetera) staan niet geconcentreerd in enkele grote hallen, maar vind je terug over het hele beurscomplex. Dit moet elke hal aantrekkelijker maken om te bezoeken. Bekijk de plattegrond.

➤ Terug naar het begin

Hoe je bespaart op de entreekosten

De Agritechnica is van zondag 12 tot en met zaterdag 18 november. 12 en 13 november zijn zogenoemde ‘Exclusief-dagen’, alleen bedoeld voor pers en genodigden. Maar ook voor die dagen kan je een (duur) kaartje kopen.

De beurs is dagelijks open van 09.00 uur tot 18:00 uur. Exclusief 8 en 9 november kost een dagkaart € 24, een tweedagenkaart € 36, een vijfdagenkaart € 62. Een kaart voor de previewdagen kost € 75 per dag. Wie de kaarten vooraf online koopt, krijgt circa 20% korting. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Studenten, gepensioneerden en mensen met een beperking betalen € 14 per dag. Voor groepen vanaf twintig personen geldt een groepskorting in de voorverkoop. Een complete beurscatalogus kost € 8 en is verkrijgbaar bij de entree. Check de actuele info.

➤ Terug naar het begin

Tips voor de reis ernaartoe

Met de auto? Houd als navigatie-adres aan: Messegelände, 30521, Hannover, Duitsland. Of Hermesallee, Hannover, Duitsland. Weet dat er forse files kunnen ontstaan in de laatste 10 kilometer. Een tip kan zijn om daags ervoor ’s avonds te overnachten op zo’n 30 tot 50 kilometer voor Hannover. Dan ben je ’s morgens zeker op tijd. Parkeren bij de beurs kost circa € 10.

Vanuit Nederland worden diverse (bus)reizen naar de Agritechnica georganiseerd. 

Per spoor: Er rijden intercitytreinen vanaf Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Echt supercomfortabel is dat niet, meestal drie tot vijf keer overstappen en het kost je vier tot zes uur reistijd. De kosten bedragen tussen de € 40 en € 70.

➤ Terug naar het begin

Ga voorbereid de beursvloer op

Speciaal voor de Agritechica werkte de redactie het belangrijkste nieuws al uit. Deels te lezen in de speciale Agritechnica-editie van TREKKER en in het online dossier op Boerderij.nl.

De beurs is veel te groot om aandachtig op één dag af te lopen. Zijn er aandachtsgebieden die u niet wilt missen? Bereid u dan voor door eerst deze hallen te bezoeken en stippel een voor u ideale en korte looproute uit.

Tip: op de website van de Agritechnica is een handige zoekfunctie van de standhouders. Deze geeft zelfs grafisch aan waar de stand zich bevindt in een hal.

Tot slot: bespaar geld door de kaartjes vooraf online te bestellen en krijg zo ook toegang tot WiFi.

➤ Terug naar het begin

Laatste reacties

  • Jan-Zonderland

    Korting voor gepensioneerden........
    Wat is in dit geval "de pensioemgerechtigde leeftijd" ? 😜

  • agro1

    ga liever naar Agribex. ligt centraler in Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.