Mechanisatie

Achtergrond

Tractorpulling: welke klasse doet wat?

Sinds de introductie van trekkertrek in Nederland in 1977, ontwikkelde de sport zich fors. Jaarlijks zijn er meer dan 140 wedstrijden: regionaal, nationaal en internationaal. De pullervariatie is immens: van een standaard trekker tot een zelfgebouwde van wel 10.000 pk. Maar welke klasse doet nu wat en waar zitten de verschillen?

De verscheidenheid aan klassen begint al bij de vele trekkerpulling-organisaties. Naast de landelijke NTTO zijn ook op regionaal niveau organisaties actief. Denk aan de Hypropullers (Noord-Brabant), TSTA (Twente en Achterhoek), TSDO (Drente en Overijssel), de Powerpullers Zuid (Noord-Brabant en Limburg) en de ITPV (Zuid-Nederland en Vlaanderen). Daarnaast is er nog de VTN, die zich uitsluitend op truckpulling richt.

Niet elke klasse wordt bij elke organisatie verreden, en er zitten wat verschillen in de reglementen. Om de verwarring nog groter te maken, gebruiken verschillende organisaties soms ook verschillende benamingen voor bepaalde klassen. Omdat de NTTO groter is dan alle andere organisaties bij elkaar, gebruiken we deze organisatie als leidraad.

De klassenindeling maakt het voor iedereen mogelijk op niveau aan tractorpulling te doen. Van gebruikstrekkers tot strak afgestelde pk-monsters, zoals deze. 
Foto's: Henk Riswick
De klassenindeling maakt het voor iedereen mogelijk op niveau aan tractorpulling te doen. Van gebruikstrekkers tot strak afgestelde pk-monsters, zoals deze. 
Foto's: Henk Riswick

Secties en niveaus

De NTTO splitste de organisatie op in de secties Farmstock, National, Grand National en Trucks. Sommige klassen zien we zowel in de National als in de Grand National terug. Daarnaast is het animo in de sectie Farmstock zo groot in sommige klassen, dat ze hier werken met meerdere competitieniveaus (Top, Promo en Beloften). Daartussen vindt promotie en degradatie plaats. Je zou per klasse al een compleet artikel over het technisch reglement kunnen schrijven, maar TREKKER beperkt zich in editie 339 tot de hoofdlijnen.

Spijker jezelf bij op pagina's 84 t/m 89. Bladeren in een papieren exemplaar kan natuurlijk ook, neem een abonnement!

In de Standaard-klasse treden 'gewone' boerentrekkers op.
In de Standaard-klasse treden 'gewone' boerentrekkers op.

Of registreer je om te kunnen reageren.