Mechanisatie

Achtergrond

New Holland vernieuwt balenpersen

De grote vierkantebalenpers BigBaler 1290 Plus haalt een 10% hogere persdichtheid dan zijn voorganger. De Roll-Belt en de 125/125 Pro kregen een upgrade die ze nog een slag productiever maakt.

De nieuwe BigBaler 1290 Plus heeft een 80 centimeter langere balenkamer. Die levert balen af met een 10% hogere dichtheid. De pers heeft IntelliCruise-technologie die automatisch de trekkersnelheid regelt voor een maximale baalcapaciteit en een uniforme baaldichtheid. En SmartFill-toevoersnelheidsindicatoren vertellen de bestuurder hoe hij over het zwad moet rijden voor een gelijkmatige baalvorming. Met het MaxiSweep-opraperontwerp kan de 1290 Plus zwaden van enkele tonnen aan met dezelfde componenten (tandenbalken en haspellagers) als de opraper van de zelfaangedreven veldhakselaar.

De BigBaler 1290 Plus. <em>Foto's: New Holland</em>
De BigBaler 1290 Plus. Foto's: New Holland

Verder ging de diameter van de packer van 5,8 cm naar 7,6 cm, en kan de grotere aandrijfketting (nu 3,2 cm) met gemak de hoge belastingen van de PackerCutter-modellen aan. Ook de slipkoppeling is verstevigd. Het knopersysteem en de balenuitwerper zijn herzien, waardoor de baallengte eenvoudig kan worden ingesteld. Het passieve tandensysteem is op de Full Bale-EjectTM vervangen door een actief tandensysteem; voordat het uitwerpsysteem van de balen achterwaarts beweegt, worden eerst alle tanden in de baal gedrukt.

Roll-Belt

De Roll-Belt-balenpers met variabele kamer kreeg modificaties om de prestaties in kuilgras te verbeteren. Hierdoor is er minder kans dat gewasdelen zich om bepaalde rollen heen wikkelen en de boel vastloopt. Doordat de chauffeur minder vaak hoeft te stoppen om preventief materiaal te verwijderen of om storingen te verhelpen, is de productiviteit van de pers beter. De verbeteringen ten behoeve van het persen van kuilgras maken dat de pers consistente en eersteklas prestaties levert bij alle gewassen en vochtigheidsniveaus.

De Roll-Belt pers
De Roll-Belt pers

De pers heeft nu ook het IntelliBale-systeem. Dat automatiseert de bedieningsfuncties van de trekker (T6 AutoCommand, T7 AutoCommand en full powershift-modellen met Isobus-klasse 3), waardoor de bestuurder minder vermoeid raakt en de trekker minder brandstof verbruikt. Met IntelliBale regelt de balenpers de voorwaartse snelheid, hij zet de trekker stil als de vooringestelde baaldiameter is bereikt, wikkelt de baal, opent en sluit de achterklep voor het uitwerpen, en geeft de bestuurder een teken om de FNR-hendel naar voren en terug naar neutraal te bewegen om verder te gaan met balen persen. Bijgevolg is ook de baaldiameter constanter.

125 / 125 Combi rolbalenpers

De 125 rolbalenpers heeft nu de opraper die eerder al op de Big Baler en de Roll-Belt zat. Met 2,3 m is deze rolbalenpers 300 mm breder dan het vorige model. Er kwam een neerklapbare bodem (bediend in de cabine) die aan de voorkant 120 en aan de achterkant 60 mm kan zakken om verstoppingen sneller en eenvoudiger te verwijderen. Een optioneel ontkoppelingssysteem van de rotor zorgt zelfs onder extreme omstandigheden voor een snelle ontstopping.

New Holland 125
New Holland 125

De wikkelsnelheid is 20% hoger dan bij het vorige model. Op de enkele rolbalenpers introduceert New Holland het Duckbill-netwikkelsysteem, dat 20% sneller is; waarbij het net eenvoudig vanaf de zijkant met één actieve en twee opgeslagen rollen kan worden geladen.

Het nieuwe ontwerp en de constructie van de afscherming bieden perfect toegang voor onderhoud. De nieuwe afscherming dekt de tien plasticrollen volledig af.

Foto

  • New Holland 125 Combi

    New Holland 125 Combi

Of registreer je om te kunnen reageren.