Mechanisatie

Achtergrond 1 reactie

Boeren kiezen hún Boerderij-trekker 2016

Welke trekker verdient de titel van 'Boerderij-trekker 2016'? Dat bepaalt u. De winnaar wordt bekendgemaakt op de ATH-beurs in Biddinghuizen.

De trekkerverkiezing 'Boerderij-trekker' beleeft dit jaar zijn derde editie. Het bijzondere van deze trekkerverkiezing ten opzichte van verkiezingen als ‘Machine of the Year’ en ‘Tractor of the Year', is dat bij de Boerderij-trekkerverkiezing een vakjury én echte trekkergebruiker (u dus) de winnaar bepalen, in plaats van alleen een vakjury bestaande uit mechanisatieredacteuren. Op deze pagina kunt u stemmen op het trekkermodel dat volgens u de titel voor het jaar 2016 verdient.

Boerentrekkers

De trekkerverkiezing gaat uit van boerentrekkers. Dat wil zeggen, de trekker mag niet sterker zijn dan pak 'm beet 147 kW (200 pk) en het model moet in 2015 of 2016 aan de vakpers of het publiek zijn voorgesteld. Twee jaar terug dongen er 19 modellen mee naar de titel, dit jaar 15. Lang niet alle merken staan met een kandidaat in de lijst. Om uiteenlopende redenen. Zo hebben Belarus, Lamborghini, Same, Lindner, Ursus en Iseki de afgelopen twee jaar geen nieuw model voorgesteld. Het nieuwe merk Arbos is (nog) niet te koop in Nederland.

Opvallende afwezige deze editie is Fendt. Fendt heeft weliswaar de 1.000-serie van 500 pk geïntroduceerd, maar dit model valt niet in de categorie boerentrekker. Op 1 september introduceert het de nieuwe 500 SCR-serie. Deze nieuwe serie zal ook te zien zijn op de ATH. Deze serie valt in de categorie boerentrekker, maar omdat de stemming aanvangt voor de officiële introductie van het model en zowel de vakpers als het publiek de trekker nog niet in het echt heeft kunnen aanschouwen, is dit nieuwe model van Fendt niet gekandideerd.

Boerderij maakt de winnaar op 7 september bekend, op de ATH-beurs in Biddinghuizen (Flevoland).

Stemmen werkt zo

Via het stemformulier kunt u 15 punten verdelen over uw vijf favoriete trekkermodellen. De topper krijgt vijf punten, de tweede op uw lijstje vier punten, et cetera.

Vervolgens deelt u minpunten uit aan de drie trekkermodellen waarvan u vindt dat ze helemaal geen recht hebben op de titel. De trekker die de titel het minst verdient krijgt drie minpunten, en zo verder. De resterende zeven trekkers blijven op nul punten staan.

Na het invullen van het stemformulier ontvangt u een e-mail met een bevestigingslink. Door daarop te klikken bekrachtigt u uw uitgebrachte stem.

 

Bekijk het stemformulier op volledige grootte

 

Branson K78
Het Zuid-Koreaanse Branson wordt sinds 2009 in Nederland verkocht. Importeur Zetrac, dat ook Zetor importeert, focust in Nederland met Branson vooral op het compact-segment, maar heeft nu voor de landbouw een groter model, de K78 van 57 kW (78 pk). Het merk gebruikt veel eigen componenten, maar de bedieningselementen in de cabine zijn geleend van John Deere. Het is een simpele mechanische rechttoe rechtaan trekker, schappelijk voor de portemonnee.

Case IH Luxxum
De Case IH Luxxum is recent de Farmall U Pro opgevolgd. Het is een chic boerentrekkertje met vermogens van 99, 107 en 117 pk. De nieuwe allround-serie mikt op de middelgrote veehouderij- en akkerbouwbedrijven waar de trekker ook op het erf en op de weg goed moet presteren, gezien de geveerde vooras (optie), de complete 32V/32A-transmissie met viertraps powershift, en aan de ruim bemeten hydraulische capaciteit. Het is de evenknie van de Steyr Multi.

Claas Atos 350
De Claas Atos 350 is sinds 2015 te koop. De Atos 350 is een compacte boerentrekker van 109 pk met Claas-looks, maar SDF-DNA. Claas laat de trekker namelijk bouwen bij SDF. De trekker is verkrijgbaar van zeer eenvoudig met 10V/10A-transmissie met mechanische omkeer en mechanische hef, tot erg luxe met een 60V/60A-eco-transmissie met drietrapspowershift en omkeershuttle en elektronisch geregelde hef. Het is de opvolger van de Claas Axos.

Deutz-Fahr Agrotron 6185
Deutz-Fahr vernieuwde onlangs z’n 6 en 7 –serie, omdat de modellen toe waren aan schonere motoren vanwege de EU-emissie-eisen. Deutz-Fahr greep de vernieuwing aan om de 6-serie gelijk een nieuwe spraakmakende styling én schakelbak te geven. De RC Shiftbak schakelt niet alleen de zes powershifttrappen, ook de vijf groepen. Het is dus een semi-fullpowershift. Een cvt-bak is ook leverbaar. Tevens werd de voorasvering verbeterd.

JCB Fasttrac 4160
De Fasttrac 4000-serie van de Britse fabrikant JCB omvat drie modellen van 130 kW (175 pk), 155 kW (208 pk) en 175 kW (235 pk). Het model breekt qua ontwerp met zijn voorgangers. Het is nu een Fasttrac voor transport én in het land, terwijl daarvoor de focus vooral op transport lag. Hij stuurt veel krapper en de maximum snelheid bedraagt nu 60 in plaats van 80 kilometer per uur. De cvt-transmissie en motor zijn ingekocht bij Agco.

John Deere 6M CommandQuad Plus
In 2015 zag de nieuwe 6M-serie van John Deere het levenslicht. De 6M telt acht modellen, van 80,9 kW (110 pk) tot en met 143,4 kW (195 pk). De 6195 M is een nieuw topmodel, voorheen was de 6175 M de zwaarste in de 6M-serie. De 6M is te verkrijgen met PowrQuad, AutoQuad en CommandQuad Plus-transmissie. De laatste is een nieuwe bak; een semi-fullpowershift van 20V/20A of 24V/24A. Net als de powershifttrappen schakelen ook de groepen elektronisch.

Kioti PX30
Met de nieuwe PX30-serie doorbreekt de Zuid-Koreaanse trekkerfabrikant Kioti de 100 pk-grens. Kioti is vooral vertegenwoordigd in het tuin-en-park-segment. De PX30-serie omvat drie modellen met vermogens van 69,3 (93 pk), 76,8 kW (103 pk) en 82 kW (110 pk). In het vooronder ligt een viercilinder 3,4 liter motor van de eveneens Zuid-Koreaanse motorenfabrikant Doosan. Met toevoeging van Adblue voldoet de Doosan aan de Tier 4 final-emissie-eisen.

Kubota M7-171
De nieuwe M5 en M6-serie worden binnenkort voorgesteld, te laat voor de verkiezing. De M7-serie, die niet in Japan maar in het Franse Duinkerken gebouwd wordt, is al eind 2014 voorgesteld, maar pas in 2016 in serieproductie gegaan. De M7-serie omvat drie modellen van 96 kW (130 pk) tot 125 kW (171 pk). De trekker is ontworpen voor de Europese gebruiker en herbergt ook veel Europese componenten, zoals een ZF-transmissie (schakelbak en cvt) en Zuidberg-fronthef.

McCormick X7 VT-Drive
De X7-serie met traploze bak van McCormick werd al in 2013 op de Agritechnica aangekondigd, maar pas in 2015 rolden de eerste voorseriemodellen van de band. De X7 met schakelbak was al sinds 2014 in productie. Er zijn 5 VT-Drive modellen met cvt, het zwaarste model heeft een maximum vermogen van 141 kW (192 pk). De transmissie is van ZF, de motor is een FPT en de geveerde vooras van Carraro. McCormick heeft het geheel samengevoegd tot een nette trekker.

MF 5711 Global
De nieuwe 5700-serie van Massey Ferguson is een zogenoemde Global serie, een eenvoudige schakeltrekker die op meerdere plekken ter wereld in productie gaat. Met de sobere 5700 vult MF het gebrek in dat ze in deze kW-klasse hadden aan een eenvoudige trekker. De reeds geïntroduceerde 5700 SL-serie was voor veel gebruikers namelijk te luxe. De trekker is er alleen met 12V-12A-schakelbak. De enige keus is mechanische omkeer of een omkeershuttle.

New Holland T5
De nieuwe T5-serie van New Holland is een compacte alleskunner. Ook de T5 is klaar voor Tier 4 final. De serie bestaat uit drie modellen van 732 kW (99 pk) tot 86 kW (117 pk). De T5 zit in hetzelfde segment als de eveneens CNH-trekkers Steyr Multi en Case IH Luxxum. Maar de Multi en Luxxum zijn geen broers van de T5, maar neven, want transmissie en bediening verschillen. De nieuwe T5 kan ook met geveerde vooras worden uitgerust.

Solis 90
De Indiase trekkerfabrikant Sonalika wil voet aan de grond krijgen in Nederland met een nieuw merk, nieuw model en nieuwe importeur. De Solis 90 is een boeren model van 90 pk met typegoedkeuring voor Europa. De fris ogende trekker is opgebouwd met eigen onderdelen, zoals een eigen ITL-motor. De transmissie, aandrijflijn en assen zijn echter van Carraro. Het is een basistrekker met weinig opties, maar de aanschafprijs is met nog geen €30.000 erg aangenaam.

Steyr Profi
De vernieuwde Steyr Profi bleef in de basis gelijk aan zijn voorganger. De grill heeft nu wel dezelfde styling als de grote Terrus-serie. Er zijn vier viercilinders en een zescilinder in de serie. De zwaarste viercilinder van 107 kW (145 pk) is nieuw. De wielbasis is iets langer, maar bij alle machines gelijk met 2.684 millimeter. De draaicirkel bleef met 10,8 meter gelijk aan de oude viercilindermodellen. De evenknie bij Case IH heet Maxxum.

Valtra N174
De Valtra N4 is een volledig nieuw ontworpen trekkerserie. Grootste wijzigingen ten opzichte van het oude N-model zijn een langere wielbasis, de moderne cabine van de nieuwe T-serie, een schonere motor en drie aftakas-toerentallen. De nieuwe serie omvat zes modellen van maximaal 85 kW (115 pk) tot maximaal 136 kW (185 pk). Afgelopen jaar kreeg het model al de prijs Machine of the Year 2016 en de prijs voor het meest geslaagde design van Tractor of the Year.

Zetor Crystal 160
Met de Crystal heeft de Tsjechische trekkerfabrikant Zetor sinds lange tijd weer een zescilinder in haar programma. Tot 2000 verkocht de fabrikant de zescilindermodellen van de Slowaakse fabrikant ZTS onder de naam Zetor. Deze heetten destijds ook Crystal. De motor in de nieuwe Crystal is een Deutz, de transmissie is een 30V-30A-bak uit eigen huis. De Crystal-serie bestaat uit twee modellen, de 150 van 1065 kW (144 pk) en de Crystal 160 van 120 kW (163 pk)

Eén reactie

  • frankrijker

    John Deere is al jaren een merk met visie en zeer door
    dachten punten

Of registreer je om te kunnen reageren.