Mechanisatie

Achtergrond

Tecnoma: lange spuit met doordachte details

Importeur Farmstore wil Tecnoma-spuitmachines in Nederland sterker onder de aandacht brengen. Onder meer met de getrokken Tecnis II.

Tecnoma wil in Nederland voet aan de grond krijgen via importeur Farmstore in Bleskensgraaf (Z.-H.). De Franse fabrikant, net als Agrifac en Hardi onderdeel van de Exel Group, bouwt meerdere series getrokken spuiten. Dat begint bij de eenvoudige GT en loopt via de Galaxy en Tecnis door naar de meest geavanceerde Tecnis II. Deze laatste is er in drie modellen, met 3.500, 4.500 en 6.000 liter tankinhoud.

Tanks van polyethyleen

De tanks zijn van polyethyleen. Dat heeft als voordeel dat ze van buiten en binnen heel glad zijn. Ze zijn dus goed te reinigen. Tecnoma maakt de tanks zelf, met rotatiegieten. Ze kunnen ze gemakkelijk in elke gewenste vorm maken. De tank is zo gemaakt dat het zwaartepunt laag is en er maar 3,5 liter restvloeistof achterblijft. Door de grote breedte aan de voorkant, stroomt bij afremmen de vloeistof naar het brede deel en dat geeft minder druk. Een bijzonderheid is de ring rond het mangat. Die is zo gevormd dat, mocht de tank een keer overstromen, de vloeistof naar de kant stroomt waar de chauffeur niet staat te vullen.

Omdat Tecnoma zelf polyethyleen produceert, heeft het ook de trap naar het bordes in dit materiaal uitgevoerd.

Beweeg over de iconen om de technische gegevens, plus- en minpunten en alternatieven te zien.

Lange machine

De Tecnis II is, zeker voor Nederlandse begrippen, een lange machine. Maar als de besturing goed is, hoeft dat geen probleem te zijn. Tecnoma gebruikt een gyroscoop voor de besturing. Gemonteerd achter op de trekker geeft deze de stuurbewegingen door aan de stuurcilinder achter op de machine. De gyroscoop werkt ook achteruit en onthoudt de middenstand van de wielen. Boven 15 km/u schakelt de besturing automatisch uit, met de wielen in de middenstand.

De gyroscoop maakt het aankoppelen van de machine achter de trekker erg eenvoudig, temeer er ook geen hydrauliekslangen te koppelen zijn. De machine heeft namelijk een eigen hydrauliekcircuit. Het voordeel hiervan is dat er geen vermenging van olie is wanneer verschillende trekkers voor de spuit staan.

Tecnoma werkt alles netjes weg onder kappen, die het zelf maakt. Bij transport rusten de bomen voor op rollen, zodat ze kunnen bewegen met het geveerde parallellogram.
Tecnoma werkt alles netjes weg onder kappen, die het zelf maakt. Bij transport rusten de bomen voor op rollen, zodat ze kunnen bewegen met het geveerde parallellogram.

De achteras heeft lastonafhankelijke luchtvering. Je hebt vol en leeg dus altijd dezelfde veerweg en de machine hangt altijd in dezelfde positie. Als optie is de machine met een eenvoudiger luchtvering te krijgen. In de 40 km/u-uitvoering heeft de machine ook luchtremmen. Die werken ook lastafhankelijk.

Pompen

Op de dissel, achter een afschermplaat, ligt de pomp. Voor bomen tot 28 meter is dat een zuigermembraanpomp met een afgifte van maximaal 250 l/min, bij bomen vanaf 30 meter is dat 300 l/min. Het vullen begint langzaam, met circa 100 l/min. Als de retournozzles onder water staan, gaat de snelheid omhoog, dankzij de vier hydro-injectors. Deze hebben ook een functie bij het roeren.

Vullen kan via de vultrechter. Deze is met 20 liter inhoud niet heel groot en er ontbreekt een ringleiding. Wel is er een los spuitpistool voor het reinigen van de trechter. Er is een vulautomaat leverbaar. Die werkt met een flowmeter en elektrische kraan, die na bereiken van het ingestelde laadvolume automatisch afsluit.

Achter de klep die het vulcentrum schoonhoudt, zit het handenwastankje. Dit is gevormd door de dubbele wand van een opbergvak. Je kunt met een gesloten zijklep ook je handen wassen.

De opklapbare trap naar het bordes is een van de onderdelen van polyethyleen. De treden hebben een profiel, tegen gladheid.
De opklapbare trap naar het bordes is een van de onderdelen van polyethyleen. De treden hebben een profiel, tegen gladheid.

De 450 of 600 liter grote schoonwatertank is ook van polyethyleen en heeft een uitgekiende vorm. Er zit een uitsparing in voor opbergen van middel, maar deze is te klein. Voor het reinigen van de tank, zitten er vier roterende spuitkoppen in de tank. Als optie levert Tecnoma een apart hydraulisch aangedreven reinigingspompje. Dit spuit schoon water in de tank, terwijl de hoofdpomp het spoelwater aan de onderkant door de leidingen en spuitboom spuit. Het schone water verdringt de restvloeistof uit de veldspuit. Deze verdringing zorgt voor een snelle reiniging met weinig water.

Eén hefcilinder

De spuitboom hangt aan een parallellogram. Dit beweegt door één cilinder in plaats van de gebruikelijke twee. De ophanging is geveerd met een stikstofbol, op zowel het land als de weg. Op transport hangen de bomen alleen aan de voorkant in een ondersteuning, zodat de achterkant kan bewegen. Voor hangen ze in rollen, zodat ze ook kunnen bewegen. Dit voorkomt grote klappen op de boom. Alle plunjers in de hydrauliekcilinders zijn van zwart chroom. Dit vergroot de levensduur. Een schokdemper en een antizwiepbox moeten zorgen voor een rustige boomvoering. De doppen en dophouders giet Tecnoma ook zelf. De keramische delen in de doppen komen van Lechler. Een dop­afstand van 25 centimeter is niet leverbaar, recirulatie wel.

De bediening is geconcentreerd aan één zijde. Het vulcentrum heeft een 20 liter vultrechter. Rechts een opbergvak, waarvan de dubbele wand dient als handenwastank.
De bediening is geconcentreerd aan één zijde. Het vulcentrum heeft een 20 liter vultrechter. Rechts een opbergvak, waarvan de dubbele wand dient als handenwastank.

De boombreedtes zijn nog niet geheel afgestemd op Nederland. Met een aluminium boom van 40 meter en een stalen boom van 36 meter is Tecnoma vrijwel aan het eind. Alleen de 6.000 liter-spuit is met bomen van 44 meter uit te rusten. Tecnoma komt met een nieuw boomtype, de Tec Line, van gebogen staalplaat en, door de speciale vorm, met een hoge stijfheid. Binnen een jaar komt de Tec Line L. Die wordt zijdelings gevouwen en krijgt een maximale lengte van 54 meter. Alle aluminiumbomen komen van Pommier, ook onderdeel van de Exel Group. Minpuntje is dat luchtondersteuning af fabriek niet mogelijk is. Als alternatief biedt Tecnoma Airtec.

Voor de bediening heeft Tecnoma meerdere mogelijkheden. Van de eenvoudige Tectronic-controlebox via de meer geavanceerde Novatec Canbus-bediening naar de Novatop Isobus-bediening en ten slotte de iTop Isobus met touch­screen.

De boom hangt in een parallellogram, dat door één cilinder op en neer beweegt; minder gecompliceerd dan twee cilinders.
De boom hangt in een parallellogram, dat door één cilinder op en neer beweegt; minder gecompliceerd dan twee cilinders.

Of registreer je om te kunnen reageren.