Mechanisatie

Achtergrond 8 reacties

Na jarenlang sterfbed is Louis Nagel niet meer

Louis Nagel houdt in de zomer op te bestaan. Daarmee verdwijnt een icoon in de Nederlandse mechanisatiebranche. Het verval werd ingezet toen John Deere in 2011 met het handelshuis brak. De laatste jaren probeerde het Gelderse bedrijf zonder succes Italiaanse B-trekkers te slijten.

Louis Nagel BV bouwt haar activiteiten af. Rond de zomer sluiten de deuren definitief. Daarmee komt een einde aan wat decennialang een icoon was van de Nederlandse mechanisatiebusiness. Louis Nagel importeerde trekkers van de Italiaanse merken McCormick en Landini en het Japanse Yanmar, en verkocht daarnaast onder meer rotorkopeggen en zaaimachines van Breviglieri en GPS-systemen van Ag Leader.

B-materiaal dus. Het bedrijf achter McCormick en Landini, Argo, brak begin 2016 per direct met Louis Nagel. Mogelijk omdat Louis Nagel de kleine marktaandelen van de merken maar niet wist op te krikken. Trekkers vormen de kern van het bedrijf en nu rest alleen nog Yanmar, een merk uit Osaka dat vooral compacttrekkers maakt.

Een beeld van de beurs Agritechnica in Hannover in 2015. Het Japanse Yanmar toont naast zijn compacttrekkers ook een serie landbouwtrekkers. Het gaat om de YT serie die bestaat uit drie modellen van 90 , 100 en 110 pk.</p>
<p><em>Foto: Henk Riswick</em>
Een beeld van de beurs Agritechnica in Hannover in 2015. Het Japanse Yanmar toont naast zijn compacttrekkers ook een serie landbouwtrekkers. Het gaat om de YT serie die bestaat uit drie modellen van 90 , 100 en 110 pk.

Foto: Henk Riswick

Gloriejaren met John Deere

De roem van Louis Nagel stamt uit de tijd dat het John Deere importeerde. Het bedrijf werd al in 1873 opgericht en verkocht aanvankelijk vooral kleine landbouwgereedschappen en tuinmachines, zoals ploegen en harken. Als na de Tweede Wereldoorlog de Nederlandse landbouw mechaniseert, is Louis Nagel er snel bij. Het bedrijf wordt agent voor de merken Minneapolis-Moline en Heinrich Lanz.

In 1950 verkrijgt Louis Nagel de distributierechten voor Lanz trekkers. Wanneer in 1956 Lanz wordt overgenomen door de Amerikaanse trekkerfabrikant John Deere, verwerft Louis Nagel de distributierechten. John Deere groeide uit tot de grootste producent wereldwijd en met Louis Nagel tot marktleider in Nederland. Louis Nagel zou 54 jaar lang importeur van John Deere blijven en één die regelmatig door de Amerikaanse partner werd gekroond als beste importeur in Europa of zelfs wereldwijd.

John Deere breekt met Louis Nagel

In 2011 wordt alles anders. John Deere kiest ervoor de distributie zelf ter hand te nemen en voortaan zaken te doen met veel minder dealers. Het helpt niet dat Louis Nagel qua verkopen een wat slappe tijd heeft gekend en toenmalige eigenaar Kroymans in financiële problemen verkeert. De grote 'superdealers' die de onderneming uit Illinois uitzoekt, sturen voortaan kleine dealers aan. De toenmalige directeur van Louis Nagel, Geert Jaspers, heeft begrip voor de breuk. De structuur die John Deere kiest, past bij de tijd en de omvang van het bedrijf.

Louis Nagel zelf heeft dan net een nieuwe showroom gebouwd. Deze wordt gevuld door een deal te sluiten met het Italiaanse Argo, dat merken produceert die Louis Nagel qua kwaliteit plaatst tussen Zetor en Deutz-Fahr. Geen materiaal om het gevecht met John Deere, Fendt of New Holland aan te gaan, maar ook zeker geen rommel. Het aanvankelijke gemis van een traploze transmissie kost wel klanten.

Louis Nagel bouwde in 2011 een nieuwe showroom. Deze wordt gevuld door een deal te sluiten met het Italiaanse Argo, dat merken produceert die Louis Nagel qua kwaliteit plaatst tussen Zetor en Deutz-Fahr.</p>
<p><em>Foto: Hans Prinsen</em>
Louis Nagel bouwde in 2011 een nieuwe showroom. Deze wordt gevuld door een deal te sluiten met het Italiaanse Argo, dat merken produceert die Louis Nagel qua kwaliteit plaatst tussen Zetor en Deutz-Fahr.

Foto: Hans Prinsen

Marktaandelen schieten tekort

Louis Nagel hoopt dan jaarlijks het kleine marktaandeel van de Argo-merken McCormick en Landini met 1 procentpunt per jaar te vergroten. Met de ervaring die Louis Nagel decennialang heeft opgedaan met het grote John Deere, lijkt dit een bescheiden doel. Maar het marktaandeel van McCormick zou blijven schommelen tussen een half en bijna 2,5%. Landini's marktaandeel is nog kleiner.

In het jaar dat Louis Nagel begint, worden geen Landini's en 3 McCormicks verkocht. In het laatste jaar, waarover cijfers zijn gepubliceerd door brancheorganisatie Fedecom, zijn 14 landbouw- en smalspoormachines van Landini en 37 machines van McCormick verkocht. Op een totaal van bijna 3.000 machines. De tijd zat niet mee: na hoge graanprijzen in 2008 zijn boereninkomens regelmatig onder grote druk gekomen.

Nieuwe eigenaar voorziet einde

De breuk met John Deere maakt dat Louis Nagel in 2011 verhuist van Nijmegen naar Andelst. Dit is de thuisbasis van de Dutch Power Company (DPC) waar Louis Nagel dan onderdeel van is. De eigenaren van het bedrijf, de familie Mouthaan, zetten Louis Nagel vorig jaar uit DPC. Officieel omdat de andere bedrijven onder deze vlag allemaal producenten zijn. Onder hen zijn Herder, Probotiq en Roberine.

De loskoppeling van DPC werd ook geïnterpreteerd als teken dat de eigenaar twijfelt aan de levensvatbaarheid van het bedrijf en de invloed van haar cijfers op DPC. Hoe het ook zij, nu, na 140 jaar, gaat de stekker er uit. De regio Nijmegen verliest na slachterij Hilckmann een tweede oude bekende in de Nederlandse agribusiness.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als famlie-leden geen interesse hebben in het familie-bedrijf ,gaat na een aantal jaren het kaarsje uit. Alleen familie-leden hebben een lange termijn visie (voortbestaan bedrijf) en zijn bereidt om enige jaren voor weinig of voor niks te werken. Je zag het bij DAF en straks zie je het ook bij Philips.

 • daan1908

  De Firma Louis Nagel heeft zichzelf om zeep geholpen .
  John Deere heeft niet voor niets afscheid genomen .

 • pinkeltje

  Dat afscheid was er toch wel gekomen. Dat staat los van de gang van zaken bij Nagel. Ik wens de opvolger veel succes met het veroveren van een substantieel marktaandeel met Cormick en Landini. Wie daar in slaagt verdient een lintje.

 • Ruimzicht

  Sinds wanneer zijn de GPS-systemen van Ag Leader een B merk?
  Ik ben benieuwd wie de import van AG Leader gaat overnemen.

 • hansvanbergen

  Wij rijden hier al 34 jaar Zetor en hebben daar weinig reparaties aan en nog nimmer iets aan een versnellingsbak gehad. Landini/Mc Cormick daarentegen hadden bakken waar ze jarenlang heel veel ellende van gehad hebben. Waren ze veel eerder overgegaan op ZF bakken dan hadden ze heus nog wel een marktaandeeltje kunnen hebben.

 • steijvers

  Past in het rijtje van Brinkman & Niemeyer en Boeke-Heesters

 • pinkeltje

  Lijkt me eerder te passen in het rijtje Leonard Lang en Hoegen Dijkhof. B&N en Boeke Heesters was toch een heel andere situatie.

 • lverstappen

  GPS-systemen van Ag Leader een B-merk? Ga je huiswerk doen!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.