Mechanisatie

Achtergrond

Vier aardappelrooiers getest

Alle getrokken tweerijige bunkerverstekrooiers rooien netjes aardappelen. Dat blijkt uit een aardappelrooiertest die Boerderij samen met Wageningen UR Proefbedrijf 't Kompas en vakbladen Top Agrar en La France Agricole herfst 2015 organiseerde in Valthermond (Dr.).

Getest zijn een AVR Spirit 6200 met overlaadbunker, een Grimme SE 260 met overlaadbunker, een Dewulf RQ2060 en een Ropa Keiler II. Alle rooiers scoorden qua aardappelkwaliteit volgens Avebe-systematiek boven de 92 punten. Een score van 91 punten of meer houdt bij aardappelzetmeelconcern Avebe in dat de partij zetmeelaardappelen premiewaardig is. Dewulf had iets meer last van rooibeschadigingen dan de andere drie. Dat is verklaarbaar om twee redenen.

Rooierafstelling

De eerste reden is de rooierafstelling. AVR, Grimme en Ropa stelden binnen de kaders van het testprotocol de rooiers aardappelvriendelijk af door de hydraulische aangedreven banden langzamer te laten lopen dan in de praktijk zou gebeuren. Dat betekent minder rooibeschadiging maar beduidend meer loof- en grondtarra. Dewulf hanteerde in tegenstelling tot de andere drie fabrikanten een rooierafstelling die in de praktijk ook wordt gehanteerd.

Bouwwijze

De tweede reden is de bouwwijze. Dewulf hanteert het klassieke rooisysteem met staande egelbanden en elevator. De andere drie werken volgens het principe van vlaklopende egelbanden en afstrijkrollen. Dat geeft in de regel iets minder beschadigingen dan het systeem met staande egelbanden en elevator. Dat laatste systeem kan echter beter overweg met zwaardere gronden. Zo werken ook de getrokken 'kleirooier' Grimme SV 260 en alle vierrijige rooiers met staande egelbanden en elevators.

Hulp van diverse partijen maakte de test mogelijk. Hier weegt Auke Eelkema, medewerker van Michelin Nederland, de AVR Spirit 6200 op de weegplaat.
Hulp van diverse partijen maakte de test mogelijk. Hier weegt Auke Eelkema, medewerker van Michelin Nederland, de AVR Spirit 6200 op de weegplaat.

 

Het nut van hydraulische wielaandrijving

De Dewulf RQ2060 is in de test voorzien van wielaandrijving. Meerprijs is €25.000. De AVR Spirit 6200, Grimme SE260 en de Ropa kunnen (nog) niet met wielaandrijving worden besteld.
Het vermogen naar de wielaandrijving is vanuit de cabine instelbaar van 0% tot 100%. De wielaandrijving deelt de olie met het hydraulisch circuit voor de aandrijving van de egelbanden, maar heeft een eigen, door de aftakas aangedreven pomp.
Extra trekkracht
Ingeschakelde wielaandrijving helpt de rooier voort te duwen, wat de rooicombinatie extra trekkracht geeft. Extra trekkracht naar de rooierwielen kost een veelvoud aan aftak­as­vermogen, want het omzetten van mechanische naar hydraulische aandrijving kost energie (vermogensverlies). Onder droge omstandigheden kan ­hydraulische aandrijving beter worden uitgeschakeld. Het kost anders ­onnodig brandstof. Wielaandrijving is een soort verzekeringspremie. Het betekent doorgaan waar rooiers zonder wielaandrijving doorgaans vast komen te zitten.

De DeWulf-testrooier heeft een open rooibek met aangedreven schijven en steunwielen in plaats van diabolorollen. Zo worden de ruggen niet aangedrukt.
De DeWulf-testrooier heeft een open rooibek met aangedreven schijven en steunwielen in plaats van diabolorollen. Zo worden de ruggen niet aangedrukt.

 

Bekijk alle meetresultaten van de test in Boerderij nr. 21 van 16 februari 2016

Foto

 • AVR Spirit 6200. AVR was de eerste fabrikant met een bunkerverstekrooier geschikt voor 76 kW trekkers. De rooier scoort op zijn lage gewicht en aardappelvriendelijkheid. Foto's: Henk Riswick

  AVR Spirit 6200. AVR was de eerste fabrikant met een bunkerverstekrooier geschikt voor 76 kW trekkers. De rooier scoort op zijn lage gewicht en aardappelvriendelijkheid. Foto's: Henk Riswick

 • Dewulf RQ2060. Dewulf handhaaft het klassieke rooisysteem met staande egelbanden en elevator. Dit zorgt voor veel reinigend vermogen en een hoge rooicapaciteit.

  Dewulf RQ2060. Dewulf handhaaft het klassieke rooisysteem met staande egelbanden en elevator. Dit zorgt voor veel reinigend vermogen en een hoge rooicapaciteit.

 • Grimme SE 260. Twee jaar na AVR introduceerde fabrikant Grimme een tweerijige 'boeren'verstekbunkerrrooier. De Grimme is robuust en strak afgewerkt.

  Grimme SE 260. Twee jaar na AVR introduceerde fabrikant Grimme een tweerijige 'boeren'verstekbunkerrrooier. De Grimme is robuust en strak afgewerkt.

 • Ropa Keiler II. Met de geavanceerde Keiler II voegt fabrikant Ropa zich bij de gevestigde orde. De geteste rooier was een voorseriemodel. Dit jaar start de serieproductie.

  Ropa Keiler II. Met de geavanceerde Keiler II voegt fabrikant Ropa zich bij de gevestigde orde. De geteste rooier was een voorseriemodel. Dit jaar start de serieproductie.

Of registreer je om te kunnen reageren.