Foto: Matthijs Verhagen MechanisatieAchtergrond

Duitse mechanisatie-industrie blijft krimpen

De landbouwmechanisatie-industrie in Duitsland heeft in 2016 voor het derde jaar op rij te maken met een teruglopende omzet.

De sector is een forse bedrijfstak met 200 ondernemingen, die werk biedt aan 31.500 mensen, afgezien van tienduizenden arbeidsplaatsen bij dealers en onderhoudsbedrijven.

Mechanisatiefabrikant Claas maakte vorige week zijn jaarcijfers bekend. Omzet en winst lieten een neerwaartse trend zien. Claas is er altijd vroeg bij met zijn financiële berichtgeving, maar duidelijk is nu al dat het voor de landbouwmachine-industrie in Duitsland als geheel ook niet voor de wind ging in 2016. Dat blijkt uit de prognose van mechanisatiebrancheorganisatie VDMA Landtechnik. Voor het op een haar na gevilde lopende jaar voorziet de organisatie een omzet van €6,9 miljard, waarvan 72% is behaald via export.

Derde jaar op rij minder omzet

Het is het derde jaar op rij dat de omzet van deze industrie terugloopt. In 2015, waarin een omzet werd geboekt van €7,4 miljard, bedroeg de daling ten opzichte van het voorafgaande jaar 4%. De daling in 2016 ten opzichte van 2015 is met bijna 7% nog iets groter. De laatste keer dat de omzet groeide was in 2013, toen de omzet na een dynamische groeifase van drie jaar piekte op een record van €8,4 miljard.

De laatste keer dat de omzet groeide was in 2013

Dalende producentenprijzen in meeste landbouwtakken

De oorzaak van de negatieve trend van de afgelopen paar jaar ligt voor de hand. Teruglopende producentenprijzen in de meeste landbouwtakken zorgen automatisch voor minder nieuwe aanschaffingen op de bedrijven. Dat gaven ook de conjunctuurpeilingen van boerenfederatie Deutsche Bauernverband (DBV) en VDMA Landtechnik al aan. Dit jaar werden in Duitsland bijvoorbeeld 29.000 nieuwe trekkers verkocht, maar vorig jaar nog 32.200 en in 2014 ruim 34.600. Het record, bekeken over de periode sinds 2006, staat in dit geval overigens niet op naam van 2013, maar op die van 2012 met ruim 36.200 stuks.

Focus op digitalisering

De Duitse landbouwmechanisatie-industrie telt volgens cijfers van het DBV 200 ondernemingen, waaronder grotere als Claas en Agco-dochter Fendt, maar veelal middelgrote bedrijven. Bij elkaar tellen deze bedrijven 31.500 volledige arbeidsplaatsen. Trekkers alleen genereerden vorig jaar een omzet van €3,4 miljard en zijn daarmee het grootste product, gevolgd door maaidorsers met €2 miljard. De branche focust echter ook steeds meer op de digitalisering van de arbeidsprocessen door middel van de koppeling van data en elektronische sturing, de zogenoemde landbouw 4.0.

Tegenwind bij dealers en onderhoudsbedrijven werkt ook bij boeren door

Een belangrijke schakel tussen fabrikanten en de afnemers in de agrarische sector vormen de dealers en onderhoudsbedrijven. Hiervan telt Duitsland er een slordige 5.600, met krap 44.000 medewerkers en een omzet in 2015 van ruim € 9 miljard. Ook hier werkte de tegenwind bij de boeren door. Ten opzichte van 2014 liep de omzet met 2% terug en de brancheorganisatie van deze bedrijfstak, het Bundesverband LandbauTechnik, voorziet voor 2016 nog eens een daling in deze orde van grootte.

Beheer
WP Admin