MechanisatieAchtergrond

Rijscholen zien niets in trekkerrijbewijs

Het trekkerrijbewijs halen gaat heel moeilijk worden vanaf 1 juli. Rijschoolhouders zien het helemaal niet zitten om die mogelijkheid aan te bieden.

Doetinchem  –  Vanaf 1 juli is het trekkercertificaat verleden tijd en zal er om een trekker te mogen besturen een trekkerrijbewijs gehaald moeten worden.

Aantal rijscholen nog onduidelijk

Hoeveel rijscholen uiteindelijk mensen in de gelegenheid gaan stellen dat te doen, is heel onduidelijk. Veel zullen het er niet zijn. Irma Brauers van Vereniging Rij­school Belang, waar 542 rijschoolhouders bij zijn aangesloten, komt niet verder dan twee. Brauers: “Twee van onze leden zijn bezig om die mogelijkheid straks aan te bieden. De rest schat dat het commercieel niet uit kan.”

Rijschooltrekker te duur

Volgens Brauers zijn de investeringen enorm: “Een volledig gecertificeerde rijschooltrekker gaat ergens tussen de 100.000 en 150.000 euro kosten, dat haal je er nooit uit. Ik verwacht dat zeker in de komende tien jaar er geen boterham mee te verdienen is. Het is economisch gewoon niet haalbaar.” Brauers doelt met die tien jaar op de mogelijkheid die rijbewijsbezitters en certificaathouders hebben om tot medio 2025 het trekkerrijbewijs te laten bijschrijven en in het geval van een certificaat te laten omzetten naar een trekkerrijbewijs.

[([002_rb-image-1774110.jpeg]:inzetgroot)]

 

Tien rijscholen in heel Nederland

Brauers collega Ruud Rutten van branchevereniging Federatie Autorij­school Management is dezelfde mening toegedaan. Rutten heeft evenmin hoge verwachtingen van het aantal rijscholen die met trekkers zullen gaan rondrijden. Volgens hem worden het er zeker niet meer dan tien in heel Nederland, omdat het commercieel niet interessant genoeg is.

CBR heeft nog geen idee

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) blijkt geen enkel idee te hebben hoeveel rijscholen een trekkerrijbewijs zullen gaan aanbieden. Volgens een CBR-medewerker zal dat een kwestie van vraag en aanbod worden en zal de markt uiteindelijk gaan bepalen hoeveel rijscholen er zullen komen die met trekkerlessen zullen komen.

Lessen vanaf 1 juli kan nog niet

Overigens is het helemaal niet mogelijk om op 1 juli al trekkerrijles te nemen. Brauers: “De rijinstructeurs kunnen pas vanaf die datum zelf op voor hun theorie en op 7 juli voor de praktijk. Dus op z’n vroegst kunnen instructeurs pas medio juli bevoegd zijn om les te geven.”

17 instructeurs

Volgens Brauers zijn er op dit moment maar 17 instructeurs die zich hebben aangemeld om hun bevoegdheid voor het trekkerrijbewijs te halen. Voor bijna al die instructeurs geldt dat ze geen plannen hebben om daadwerkelijk les te gaan geven op een trekker.

Beheer
WP Admin