Mechanisatie

Achtergrond 1 reactie

Oude trekker blijkt zeldzaam

Harm Kaput heeft nog steeds de oude Eicher Combi G45 die zijn vader ooit nieuw heeft gekocht. Het blijkt een zeldzame trekker.

Een jaar of tien geleden wilde Harm de trekker verkopen. Dat betekende immers meer ruimte in de schuur. Tot hij in de optocht met oude trekkers tijdens Bevrijdingsdag geen enkele Eicher zag rijden. “Toen realiseerden we ons dat deze trekker mogelijk zeldzaam was. We besloten hem toch maar te houden. Gelukkig maar, want ik heb bij nader inzien echt wel iets met deze trekker.”

Oud ijzer

Zijn vader kocht hem als trekker voor in de bieten. Het was een van de laatste van deze serie. Hij heeft een 33 kW (45 pk) driecilinder luchtgekoelde Eicher-motor met koelvinnen aan de zijkant. Er zat een zaaimachine bij, een twaalfrijige schoffelbalk en een eenrijige bietenrooier. “Die machines heb ik helaas in 2000 al bij het oud ijzer gedaan. Ja, een mens doet soms dingen waar hij later spijt van krijgt. Ze stonden me toen in de weg. Vooral die bietenrooier was een vrij grote stellage.”

Akkerbouwer Harm Kaput (43) uit Bellingwolde (Gr.).

De Eicher is een werktuigendrager. Je kunt machines bevestigen tussen de voor- en achterwielen, aan de voorkant, de achterkant en bovenop. “De bietenrooier, bijvoorbeeld, had de bunker achter op de trekker en een bladvangbak voorop, zodat we dat aan de koeien konden voeren, en het rooigedeelte zat onderop. Het is een fijn trekkertje in 
gebruik. Dankzij het kleine motortje 
heb je vrij zicht op wat rond de wielen 
gebeurt. Komende winter zullen we hem eens goed onder handen nemen en op kleur spuiten.”

Laatste keer rooien

Hij kan zich de laatste dag nog herinneren dat de trekker voor het rooien is gebruikt. “We hadden al een zesrijige rooier waar een andere trekker voor kon. Toch had mijn vader deze ingezet. Midden op het land kreeg hij een lekke band. De andere rooier heeft hem vrijgerooid en daarna is hij alleen nog maar voor het schoffelen gebruikt.”

Eicher Combi G45.

Dit artikel staat ook in Boerderij 35 van 27 mei en is onderdeel van de rubriek Trekker uit m'n jeugd.

Eén reactie

  • pinkeltje


    Is inderdaad wel zeldzaam. In Eicher kringen is alleen de G40 Kombi bekend, gebouwd van 1964 tot 1966 (239 stuks) en 40 pk en zijn opvolger G400 Unisuper, gebouwd van 1966 tot 1968, ook met 40 pk (209 stuks). Althans wat de zwaarste typen betreft van de werktuigendragers. Er waren ook diverse lichtere modellen. Van de zwaarste typen zijn er relatief veel in Nederland terecht gekomen via Kloppenburg die ze als bietenrooier verkocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.