Mechanisatie

Achtergrond laatste update:7 mei 2015

Instrooien met Kuhn Primor

Apeldoorn (Gld.) – Stro tegelijk hakselen en instrooien. Dat kan met de Primor 4260 M Cut Control van Kuhn. Deze heeft een inhoud van 4,2 kuub en kan een vierkante baal laden tot 2,7 m lang, of twee ronde balen tot 2 m diameter.

De Primor heeft een turbinewiel met 44 pendelend opgehangen messen, dat het stro verkort tot zo'n 4 cm. De haksellengte is vanuit de cabine in te stellen. De messen zijn verdeeld over acht posities, het toerental bedraagt 620 omw/min. Dit houdt in dat de omtreksnelheid aan het uiteinde van de messen 180 km per uur bedraagt. Twee vaste en een hydraulisch instelbaar tegenmes aan de bovenzijde van het turbinehuis doen de rest. De actuele positie van het hydraulische tegenmes is vanuit de cabine af te lezen en te verstellen om de hakselintensiteit aan te passen.

Als gezegd is de inhoud van 4,2 kuub goed voor een vierkante baal tot 2,7 m lang of twee ronde balen tot 2 m diameter. Door de breedte binnen in de bak van 1,65 m zijn ronde balen van 1,5 m breed zonder problemen te verwerken. Bij gewoon instrooien is de blaasafstand 17 meter. Ga je tegelijk hakselen, dan werpt de Primor het materiaal 9 meter ver. Een alternatief gebruik is voer doseren. Hiervoor is het toerental van de turbine met een hendel terug te schakelen naar 270 omw./min.

De bediening van de machine loopt via een comfortabele elektrische bedieningskast. Hiermee is het toerental van de bodemketting proportioneel regelbaar. De pijp bedien je met een handige joystick. Klik hier voor de complete specificaties. De prijs voor de 4260 M Cut Control komt op €25.980 excl. btw.

Foto

  • Instrooien met Kuhn Primor
  • Instrooien met Kuhn Primor

Of registreer je om te kunnen reageren.