Mechanisatie

Achtergrond laatste update:16 dec 2015

Dagje naar Brusselse machineshow Agribex

Agribex ging ondanks enkele tegenslagen gewoon door. De mechanisatiebeurs toonde als vanouds Belgisch nieuws en highlights uit Hannover.

Het was even onzeker of de Agribex in Brussel door zou gaan vanwege de terreurdreiging in de stad. Het dreigingsniveau werd echter tijdig verlaagd. Verder had Belgiës grootste fabrikant Joskin net voor aanvang zijn deelname afgezegd, waardoor op het laatst nog ruimte ingevuld moest worden. Joskin vondt de slechte landbouwprijzen, verkorte opbouwtijden en verwachte extra veiligheidsmaatregelen reden om zich terug te trekken.

Mooie trekkers dicht bij huis

Ondanks de tegenslagen werd de mechanisatieshow gewoon gehouden van 8 tot 13 december. De organisatie koos voor een geheel nieuwe halindeling; elke fabrikant stond op een andere plek dan de vele malen daarvoor. Toch was alles prima te vinden, want de Agribex is qua grootte binnen een dag prima te belopen.

Zoals altijd had het grote nieuws al op de Agritechnica gestaan begin november. Voor de Belgen en vele Brabanders een ideale gelegenheid nieuwe trekkers als de Steyr Terrus, Fendt 1050, New Holland T7 HD, Zetor Crystal of de dikke John Deere 9620 RX-rupstrekker dicht bij huis te zien. De Gullwing van Peecon kon zowel op de eigen stand als bij Fendt-importeur Van der Haeghe bewonderd worden.

Dieci bij Nagel

De nieuwtjes waren vooral te vinden bij de kleine werktuigfabrikanten van Franse of Belgische afkomst. Van der Walle, Aerts, Magsi en Robert treden hierin het meest naar voren. Grootste nieuws voor Nederland is wellicht dat McCormick- en Landini-importeur Nagel nu ook verreikermerk Dieci gaat importeren. De eerste exemplaren stonden al op de stand. Dieci werd eerder geïmporteerd door Vormec/Agritech en daarna door Argi in Didam (Gld.). Nagel laat de Faresin-verreiker hiermee vallen.

De Agribex biedt niet alleen machines; er zijn ook hallen met tuin- en parktechniek, stalinrichting en melkmachines. Er is zelfs een hal vol levende have met de nodige veekeuringen. De Agribex is dan ook een van de weinige beurzen waar werkelijk handel wordt gedreven.
Het was wat rustiger dan anders, Toch stonden veel stands al voor het middaguur in het teken van een versnapering en een pintje. Zeker voor wie met het gezin of het personeel gaat, blijft de Brusselse beurs een mooie dag uit.


 • Sauter frontbumper Frontheffabrikant Sauter toonde een trekkerbumper voor in de fronthef. Het is nog een studiemodel; het strakke design en de ledverlichting geven al een aardig idee. De bumper is te verzwaren met frontgewichten.

  Sauter frontbumper Frontheffabrikant Sauter toonde een trekkerbumper voor in de fronthef. Het is nog een studiemodel; het strakke design en de ledverlichting geven al een aardig idee. De bumper is te verzwaren met frontgewichten.

 • Farmtec spitmachine met zijaandrijving Farmtec van Farmstore is nu ook te krijgen met zijaandrijving, zodat de rotor over de volle breedte werkt. De Farmtec Agri is er van 2,5 tot 5 meter werkbreedte en heeft een rotordiameter van 1 meter. Er zijn verschillende beitels voor klei, leem en zandgrond.

  Farmtec spitmachine met zijaandrijving Farmtec van Farmstore is nu ook te krijgen met zijaandrijving, zodat de rotor over de volle breedte werkt. De Farmtec Agri is er van 2,5 tot 5 meter werkbreedte en heeft een rotordiameter van 1 meter. Er zijn verschillende beitels voor klei, leem en zandgrond.

 • Siemo maait om bomen De Siemo-opstakelmaaier heeft twee maaiarmen die cameragestuurd rond een boom of paal maaien. Het spaart veel bosmaaierwerk uit en het obstakel wordt niet beschadigd. Elke arm heeft twee draad- en poetskoppen. Een vijfde kop zit rechts van de gepatenteerde constructie (Prijs vanaf €37.000).

  Siemo maait om bomen De Siemo-opstakelmaaier heeft twee maaiarmen die cameragestuurd rond een boom of paal maaien. Het spaart veel bosmaaierwerk uit en het obstakel wordt niet beschadigd. Elke arm heeft twee draad- en poetskoppen. Een vijfde kop zit rechts van de gepatenteerde constructie (Prijs vanaf €37.000).

 • Magsi pimp je kuilhapper Bij het Franse Magsi kun je zelfs je kuilhapper of balenklem laten personaliseren. Elke RAL-kleur – roze tot geel – is voortaan mogelijk. Daarnaast is de naam van de eigenaar of een willekeurige tekst in het plaatstaal te lasersnijden.

  Magsi pimp je kuilhapper Bij het Franse Magsi kun je zelfs je kuilhapper of balenklem laten personaliseren. Elke RAL-kleur – roze tot geel – is voortaan mogelijk. Daarnaast is de naam van de eigenaar of een willekeurige tekst in het plaatstaal te lasersnijden.

 • Delvano nieuwe bediening Delvano heeft zijn getrokken spuiten voorzien van Teejet-touchscreen en joystickbediening. Ook voor de functies buiten de cabine is een extern display te kijgen. De TS4200 heeft een tankinhoud van 4.200 liter en is voorzien van 33-meterbomen.

  Delvano nieuwe bediening Delvano heeft zijn getrokken spuiten voorzien van Teejet-touchscreen en joystickbediening. Ook voor de functies buiten de cabine is een extern display te kijgen. De TS4200 heeft een tankinhoud van 4.200 liter en is voorzien van 33-meterbomen.

 • VDW zware kuilwals Zware walsen om de kuil aan te drukken zijn steeds meer in opkomst. Ook Van der Walle (VDW) heeft er nu een met een rol­diameter van 1 meter en een gewicht van 1.700 kilo. Optie is een transportonderstel voor stabiel vervoer over de weg.

  VDW zware kuilwals Zware walsen om de kuil aan te drukken zijn steeds meer in opkomst. Ook Van der Walle (VDW) heeft er nu een met een rol­diameter van 1 meter en een gewicht van 1.700 kilo. Optie is een transportonderstel voor stabiel vervoer over de weg.

 • Robert turbinewagen De P1800 GL MD van Robert is een turbinewagen met 18 kuub inhoud voor het verdelen van stro of voer. Achterop is een opschepklep om strobalen of voer te laden. Met een bodemketting komt dit bij een 1,8 meter hoge turbine met twee versnellingen.

  Robert turbinewagen De P1800 GL MD van Robert is een turbinewagen met 18 kuub inhoud voor het verdelen van stro of voer. Achterop is een opschepklep om strobalen of voer te laden. Met een bodemketting komt dit bij een 1,8 meter hoge turbine met twee versnellingen.

 • Ambassador hydraulisch verstelbaar De woelpoten van de Ambassador-voorzetwoeler zijn hydraulisch individueel in diepte verstelbaar. Volgens importeur Agroco is minder trekkracht nodig bij poten op verschillende diepten. In transport blijft de breedte beperkt. De woeler wordt op maat gemaakt met de kopeg. Dan is een set opklap­cilinders nodig.

  Ambassador hydraulisch verstelbaar De woelpoten van de Ambassador-voorzetwoeler zijn hydraulisch individueel in diepte verstelbaar. Volgens importeur Agroco is minder trekkracht nodig bij poten op verschillende diepten. In transport blijft de breedte beperkt. De woeler wordt op maat gemaakt met de kopeg. Dan is een set opklap­cilinders nodig.

 • MX mulitfunctioneel Het Multimass-frontgewicht weegt 900 kilo en is uit te breiden tot 2.300 kilo. Het gewicht heeft een vak voor een kettingzaag en schopstelen en daarbij oren om een touw of ketting omheen te wikkelen. Daarbij zijn er een bergvak en richtbaken.

  MX mulitfunctioneel Het Multimass-frontgewicht weegt 900 kilo en is uit te breiden tot 2.300 kilo. Het gewicht heeft een vak voor een kettingzaag en schopstelen en daarbij oren om een touw of ketting omheen te wikkelen. Daarbij zijn er een bergvak en richtbaken.

 • Aerts verbeterde ploeg Het Belgische Aerts heeft een aantal kleine verbeteringen doorgevoerd bij zijn ploegen. Zo is de treklijn via de ploegkop nu in breedte verstelbaar. Daarbij zijn de ploegstelen nu vervaardigd uit één geheel. Voorheen werden deze stelen gelast.

  Aerts verbeterde ploeg Het Belgische Aerts heeft een aantal kleine verbeteringen doorgevoerd bij zijn ploegen. Zo is de treklijn via de ploegkop nu in breedte verstelbaar. Daarbij zijn de ploegstelen nu vervaardigd uit één geheel. Voorheen werden deze stelen gelast.

 • Sgariboldi klep sluit wagen Een Sgariboldi-voermengwagen was al te krijgen met een klep om de mengkuip af te sluiten. De scharnierende klep was echter vatbaar voor de wind. Daarom is deze Gulliver nu voorzien van een deksel die schuift langs de kuip.

  Sgariboldi klep sluit wagen Een Sgariboldi-voermengwagen was al te krijgen met een klep om de mengkuip af te sluiten. De scharnierende klep was echter vatbaar voor de wind. Daarom is deze Gulliver nu voorzien van een deksel die schuift langs de kuip.

Of registreer je om te kunnen reageren.