Mechanisatie

Achtergrond laatste update:1 dec 2015

Trekker uit m'n jeugd: Hanomag

Adrie van Strien vertelt dat hij vroeger graag op de Hanomag R16 reed. Met een aanloopje kwam hij ook met een aanhanger van 4 ton over de dijk.

"De Hanomag R16 kwam op ons bedrijf toen ik ongeveer 16 jaar was. Ik ging er graag mee op pad. We gebruikten hem voor de bieten- en aardappelrooier en ik reed met de trekker voor het bietentransport van huis naar de kade, waar de bieten op een schip werden geladen. Daarvoor moest je met een 4 ton zware volle kar tegen de dijk op."

"Was het een beetje vorstig, dan gleed je zo achteruit. Het lukte me dan soms om de kar net tegen de dijk te zetten, waardoor ik kon keren. Dan reed ik eerst weer terug naar huis voor een goede aanloop. De motor was dan beter warm en de trekker had dan meer snelheid. Dan lukte het net wel."

'Allang blij dat je trekker mocht rijden'

"Eigenlijk was die dijk oprijden levensgevaarlijk, maar ik zei thuis niets en mijn ouders hadden geen idee. Anders hadden ze me vast niet gestuurd. Je was allang blij dat je trekker mocht rijden. Later heeft mijn vader dubbellucht onder de trekker gemonteerd en toen ging het beter."

Beweeg over het icoon voor meer informatie.

Goed smeren

"Ik wilde altijd goed voor de trekker zorgen. Dus toen iemand me vertelde dat je de waterpomp goed moest smeren, deed ik dat tijdens een zomerse meerdaagse klus elke dag. Er zat zoveel olie om die pomp, dat het op de v-snaar drupte die vervolgens helemaal niets meer deed. Van koeling was dus ook geen sprake meer. Wonder boven wonder bleven de gevolgen beperkt tot een hete motor zonder daadwerkelijke schade."

Trekker uit m'n jeugd: Hanomag
Peter Roek

 

Ingeruild

"Op een gegeven moment is de R16 ingeruild voor een McCormick 4.30. Een jaar of dertig geleden heb ik toch weer een vergelijkbare trekker gekocht. Het enige verschil is de richting van de strepen in de grille. De trekker van vroeger had ze horizontaal, deze verticaal. Toen ik hem kocht, was het echt een revisieprojectje. Nu loopt hij prima. Ik rijd er af en toe ploegwedstrijden mee."

Dit artikel staat ook in Boerderij 8 van dinsdag 17 november en is onderdeel van de rubriek 'Trekker uit m'n jeugd'.

Of registreer je om te kunnen reageren.