Mechanisatie

Achtergrond 3415 x bekeken

Vario past zich aan werktempo van tien man aan

René Verbakel heeft in Zeeland (N.-Br.) vollegrondsgroentebedrijf Compliment. Op meer dan 400 hectare teelt hij onder meer bloemkool, broccoli, ijsbergsla, Chinese kool, bleekselderij, venkel en peen.

Met 25 vaste medewerkers en in de piektijden 75 mensen in dienst worden de gewassen van half mei tot half november geoogst. Hier is een uitgebreid machinepark voor nodig.

Fendt-vloot

Verbakel heeft maar liefst achttien Fendt-trekkers. “Ik kreeg mijn eerste Fendt van een klant die niet op een andere manier kon betalen. Sindsdien wil ik niet anders. Daarbij bevalt dealer Van Iperen uitstekend.” De grootte varieert van een 820 Vario tot deze 207 Vario.

 

Vario voor de oogstwagen

De 207 Vario uit 2011 heeft 5.000 uur op de teller en slijt zijn dagen voor de oogstwagen; hij kruipt zonder chauffeur met 50 meter per uur vooruit. De trekker blijft vanzelf in het spoor. Verbakel: “De Vario-bak is ideaal om het werktempo aan te passen aan dat van de tien man op de zelfbouwoogstwagen.” Op het moment snijden, wassen, sorteren en verpakken zij venkel.

Een andere favoriet in de Fendt-vloot is een 209 Vario. “Daar zit echt alles op en aan. Maar ook met de nieuwe 718 Vario S4 mogen ze mij wel op pad sturen”, lacht de teler.

 

Dit artikel is ook te lezen in Boerderij 1 van dinsdag 29 september.

Of registreer je om te kunnen reageren.