Mechanisatie

Achtergrond 2 reacties

Kubota nestelt zich met M7 in segment 100 tot 200 pk

Met drie splinternieuwe, moderne Europese trekkers van 131, 151 en 171 pk wil Kubota zich een steviger plek verwerven in de populaire vermogensklasse van 100 tot 200 pk. Vanaf volgend jaar worden in Frankrijk 3.000 trekkers van deze M7-serie geproduceerd.

Het was vorige week een enorme happening die Kubota had georganiseerd om zijn nieuwe M7-trekkerserie te presenteren. Uit heel Europa had Kubota zo'n duizend dealers en persvertegenwoordigers naar het akkerbouwgebied ten oosten van Parijs gehaald om te zien met wat voor trekkers het bedrijf zich in Europa, Noord-Amerika, Australië en Japan zich een steviger plek wil gaan verwerven in de markt zeer populaire vermogensklasse van 100 tot 200 pk.

Tegelijk presenteert Kubota zich als zogenoemde full liner; gekoppeld aan de trekkers biedt het merk voortaan ook een reeks werktuigen; maaiers, schudders, ronde balenpersen, kunstmeststrooiers, klepelmaaiers, rotoreggen en frezen. Op de demonstratie vorige week hing achter één van de M7-trekkers nog een Oranje Kubota ploeg, maar die was alleen voor die gelegenheid zo uitgevoerd. Veldspuiten en ploegen zullen in een later stadium aan het Kubota-programma worden toegevoegd. Het zijn allemaal werktuigen van Kverneland, die in Kubota-oranje worden geleverd. Kverneland werd in april 2012 door het Japanse bedrijf overgenomen. Vanaf volgend jaar komen deze Kubota-werktuigen eerst in Duitsland en Frankrijk op de markt. Later wordt de werktuiglijn in meer landen, waaronder ook Nederland in het Kubota-programma opgenomen. De M7-trekkerserie komt hier volgend jaar april op de markt.

Het inmiddels beursgenoteerde Japanse metaal bedrijf Kubota werd in 1890 opgericht door Gonshiro Kubota en legde zich spoedig toe op de productie van waterleidingsystemen.  In 1922 begon het bedrijf met machines voor de landbouwindustrie en in 1960  bracht Kubota de eerste Japanse landbouwtrekker op de markt. Momenteel ligt Kubota's trekkerproductie in de range van 12 tot 135 pk wereldwijd op 210.000 stuks.

De uitbreiding met de drie nieuwe trekkers trekkers van 131, 151 en 171 pk (plus 20 pk boost) is een volgende strategische stap van Kubota. In met name Azië is het dominant in de zogenoemde natte landbouw (rijstteelt). Voor de wat Kubota de droge landbouw noemt, biedt het Japanse trekkers tot 135 pk. Met de zwaardere M7-serie wordt de markt betreden waarin Europees jaarlijks 40.000 trekkers worden verkocht, 1.100 in Nederland. Het gaat hier, zeggen ook deskundigen, om een echt Europese trekker. Kubota wil zich meten met John Deere. De verkoopprijzen van de M7-trekkers komen volgens directeur Trekkers en machines,  Yaichi Katao, te liggen tussen €90.000 en €137.000.  'Ga uit van een prijs die tien procent lager ligt dan het prijsniveau van een vergelijkbare trekker met het zelfde vermogen en uitrustingsniveau", zegt verkoopmanager Mark Mocking van Kubota Nederland.

Kverneland Group Mechantronics bv in Nieuw-Vennep tekent voor het brein van de trekker, die daarmee compatible is met alle bestaande werktuigen met isobusaansturing, ook van buiten de Kverneland-stal. De productie van de M7-serie gaat plaatsvinden in Bierne, in Frankrijk vlakbij Duinkerken.  De massaproductie vanaf 2015 is voor de Europese en Noord-Amerikaanse markt geprognotiseerd op 3.000 stuks per jaar. Het fabrieksterrein biedt ruimte voor een eventuele opschaling van de productie.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Dus een john deere van 171 pk kost 137.000 plus 10% is 150.000 euro? Ik geloof er niets van. Wie wel?

  • Hans van Gestel

    Ik denk dat iedereen voor de exacte prijzen gewoon even geduld moet hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.