Mechanisatie

Achtergrond 2 reacties

Defend your colours

De binding tussen verfkleur en trekkermerk is bijzonder. Maar hoe lang blijft dat zo?

Als er iets in de trekkerwereld vaststaat, is het wel de kleur. New Holland is blauw met wit, John Deere groen met geel, Fendt groen met rood en Case IH rood met grijs. Die kleuren zijn heilig en hebben een bijzondere lading. Zo sprak ik laatst de koper van een splinternieuwe Same. Hij zei oprecht te twijfelen als hij de trekker alleen in Deutz-Fahr-groen kon kopen. Deze man weet heel goed dat de trekkers technisch gelijk zijn, maar zijn hart is gewoon verpand aan Same-rood. Vooral John Deere doorziet dit effect en neemt zijn kleuren heel serieus. De kleurcombinatie is vastgelegd als handelsmerk en daarmee eigendom van Deere. Wie nu nog een groen-gele landbouw- of bosbouwmachine wil maken, kan post verwachten.

Modegevoelig

Het is bijzonder dat kleuren zo aan een trekkermerk kleven. Welke auto- of vrachtwagenfabrikant heeft dat ook? Mode voert daar vaak de boventoon. Zwart en donkerblauw blijven populair. Na metallic-grijs kwam na tien jaar klinisch wit weer terug. En nu mag zelfs bruin weer.
Lang liet het trekkerbouwers en boeren koud welke kleur de mode was en werden afwijkende kleuren alleen gebruikt bij jubileummodellen of beursintroducties, zoals Lely bijvoorbeeld geel gebruikt. Toch komt er een kleine kentering in. Neem het succes van de Black Beauty van Fendt. Vele trekkers van diverse merken zijn daarna in het zwart verkocht. Valtra biedt zijn trekkers al jaren in alle kleuren aan. Nu dus na zwart ook in het neo-hippe bruin.

Welke kleur wilt u?

Toch blijft metallic-rood, dat nog refereert aan de Volvo BM, het meest verkocht. Ook New Holland heeft succes met de Blue Power-modellen in het Maserati-blauw. Zijn dit de eerste haarscheurtjes in de binding tussen verfkleur en trekkermerk? Hoe lang zal het duren voordat uw dealer bij aankoop standaard vraagt: in welke kleur mag ik de trekker leveren?

Alles in bedrijfskleur

Buiten de landbouw denken ze heel anders over kleuren. Veel commerciële bouwbedrijven, wegenbouwers en aannemers spuiten gewoon alles in hun bedrijfskleur, ook de trekkers. Zij promoten liever hun eigen handelsmerk dan dat van de trekkerfabrikant. Ook enkele loonwerkers hebben die filosofie. Eventuele marktwaardedaling op de tweedehandsmarkt nemen zij voor lief. Hoe een trekker er dan bij staat, toont de op internet gevonden selectie hieronder. Hier zijn er nog veel meer te vinden. Het zijn vooral trekkers in bedrijfskleuren, maar ook trekkers in een identiteitscrisis, jubilerende trekkers en trekkers die meegaan met de mode. Hoe dan ook, opvallen doen ze zeker.

Heeft uw trekker ook een afwijkende kleur? Stuur een foto, dan zetten we die bij de collectie.

Bron: agrartechnik-im-einsatz.de, trekkerweb.nl, agrarweb.at, tractorfan.nl

Foto

 • GXDOWNLOADS-BOE014804D01
 • GXDOWNLOADS-BOE014804D02

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ds

  Een kleur hoort gewoon bij een trekker. Het merk is groen rood "geboren". Een mens verandert ook niet van kleur. Soms zie je wegenbouwers of loonbedrijven de trekker een andere kleur geven maar dat staat gewoon niet. Een blauwe fendt met gele wielen welke onbenul bedenkt dat? Dan heb je gewoon niks met trekkers maar gebruik je ze als gereedschap. Verder niks.

  Het gekke is wel een Valtra staat elke kleur. Komt dat omdat het merk geen echte historie heeft maar is voortgekomen uit diverse merken? Welke overigens wel historie hebben.

  NewHolland heeft er ook heel bewust voor gekozen om de Ford kleuren over te nemen in plaats van het oranje wit van Fiatagri. Ze hadden volgens mij in west europa en noord amerika geen trekker meer verkocht.
  En gelukkig maar, ik hou nu één keer van blauw op straat.
  (En op het land natuurlijk)

  Dus mensen blijf een trekker in zijn originele kleur kopen, en beken kleur. Anders wordt het net zo'n grijze massa als met de auto's

 • no-profile-image

  HERWIN

  Laten we de zilvergrijze Ford 7810 niet vergeten als jubileummodel

Of registreer je om te kunnen reageren.