Mechanisatie

Achtergrond

Italië verrast

Welk ander Europees land heeft zo’n grote trekkerindustrie?

We zijn druk bezig met het uitwerken van het thema ‘de trekkerindustrie in Italië’ voor het zomernummer van Trekker. Inmiddels hebben we het land en de fabrikanten bezocht. Het was in zekere zin een eyeopener. Want welk ander Europees land heeft zo’n grote trekkerindustrie? Nog even los van specialized trekkers als Goldoni’s en Antonio Carraro’s, telt Italië de meeste trekkerfabrieken van Europa en zeker de meeste zelfstandige merken. Eigenlijk verrassend dat een landbouwgrootmacht als Frankrijk niet verder komt dan twee fabrieken, die bovendien beide in buitenlandse handen zijn. En een land als Spanje, met toch ook een behoorlijk areaal: nada, niks. Duitsland komt nog redelijk in de buurt, maar ook daar zijn de meeste fabrieken in buitenlandse handen.

Eerst een espresso

Nog een eyeopener? De koffieautomaat is in Italië nog veel belangrijker dan in Nederland. De dag begint niet zonder eerst even een espresso uit de automaat te halen. Ook na de (uitgebreide) lunch is de eerste gang opnieuw naar de koffieautomaat. Die lunch is overigens ook wat anders dan bij ons. Alle fabrieken hebben grote bedrijfskantines, niemand neemt er zijn broodtrommeltje mee. Nee, de pauze duurt vaak meer dan een uur en dan wordt er warm gegeten. Dat kost weinig of niks en de Italianen laten zich de lange middagpauze niet meer afnemen. Dat ze ’s middags warm eten betekent ook niet dat ze dat ’s avonds niet meer doen. Nee, ook thuis of in een van de vele restaurantjes wordt weer een uitgebreide warme maaltijd genuttigd. Meestal niet voor 20.00 uur.

Andere cultuur

Het is als Nederlander even wennen als je in deze cultuur terecht komt. Zo merkte ook Chris Voets. Hij werkt voor New Holland in Turijn en we interviewden hem. Een van zijn opmerkingen was dat de internetvergaderingen heel vaak om 18.00 uur zijn. Als je dan als Nederlander niet net achter de piepers zit, dan ben je wel bezig om je kinderen voor te lezen uit De Kleine Rode Tractor. Maar Chris had het verder prima naar zijn zin in Italië.

Gastvrij en behulpzaam

En wij? Wij hebben ons ook prima vermaakt en ons verbaasd over de enorme gastvrijheid en behulpzaamheid van de bezochte firma’s. Een van de hoogtepunten was misschien wel de uitnodiging om de kaasfabriek te bezichtigen. Daar waar de beroemde Parmezaanse kaas wordt gemaakt. Terwijl we eigenlijk alleen even de trekker aan het werk wilden zien.

Foto

Arend-Jan Blomsma

Of registreer je om te kunnen reageren.