Mechanisatie

Achtergrond 513 x bekeken 2 reacties

Wed niet op één paard

De vrijheid van zowel de aardappelmarkt als die van telers staat onder druk.

De stemming is opperbest in de aardappelmarkt. Met een prijs van meer dan €25 per ton kunnen aardappeltelers dit jaar voor hun oogst meer dan het dubbele vangen van wat gemiddeld is. Zonder een gezonde, transparante, vrije aardappelmarkt lag de aardappelprijs nu wellicht veel lager.
Het evenwichtsspel van vraag en aanbod staat echter al decennia onder druk. De grote aardappelverwerkers LambWeston/Meijer, Aviko, Fram Frites en McCain hebben hun greep op de aardappelmarkt fors uitgebouwd. Bijvoorbeeld door telers rechtstreeks aan zich te binden met contracten ten koste van de vrije tussenhandel.

Zo is met de recente overname van de onafhankelijke Agrico-aardappelpool door Aviko Potato opnieuw een groot volume uit de vrije markt gehaald. Die ‘vrije markt’ wordt hierdoor steeds fragieler en manipuleerbaarder. Al bij een geringe verstoring kan de prijs omhoog schieten, maar helaas – zo blijkt in de praktijk – nog veel vaker fors onderuitgaan.

Aan deze zorgelijke ontwikkeling werken telers natuurlijk zelf mee. Elke teler bepaalt immers zelf aan wie hij zijn aardappelen gunt, al of niet met prijsgarantie. Maar ook aan de keuzevrijheid van aardappeltelers wordt stilaan geknaagd. Zo oefenen banken steeds meer druk uit op akkerbouwers om hun oogst vooraf te borgen in veilige contracten met een gegarandeerde prijs. En dan het liefst ook nog bij een betrouwbare, en daarmee vaak grote afnemer. Die grote afnemers pogen op hun beurt middels een monopolie op het pootgoedaanbod van moderne, hoogrenderende aardappelrassen telers aan zich te binden.

Hoe het ook zij, er zijn nog steeds zo’n 30 ‘onafhankelijke’ afnemers waarmee een aardappelteler zaken kan doen, zo leert een inventarisatie van Boerderij. Er is dus nog genoeg keus. Wed dan ook niet op één paard als het even kan. Dat is wat ik elke aardappelteler adviseer bij de contractonderhandelingen voor oogst 2011.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Geert. Je bedoelt het goed met er zijn 30 onafhankelijke afnemers en dan je conclusie "Er is ruimte voor vrije habdel, dus wacht rustig af". Ik denk dat de heren inkopers zich indekken door contracten af te sluiten voor er gepoot wordt. Veel zwaar gefinancierde boeren worden min of meer gedwongen door de bank om de afzet tijdig te regelen. Een jaar als dit was afwachten een super goede optie, maar meestal is de oogst normaal of beter dan gemiddeld. Deze jaren betekent wachten op betere tijden een prijs die echt niet beter is dan de contractprijzen.
  De aanhef >Wed niet op één paard< geldt eigenlijk voor d ehele landbouw. Het fenomeen >specialiseren< is in dit opzicht een onding, gemengde bedrijven kunnen financieel wel eens de voorkeur hebben boven de super gespecialiseerde bedrijven.

 • no-profile-image

  Kees Bijl

  Met aandacht heb ik de artikelen van de editie akkerbouw nr 15 gelezen. Wat mij opviel en een beetje stoorde was dat ons bedrijf (Bijl Aardappelen bv in Sint Annaland) niet genoemd werd in de lijst met handelaren in vrije aardappelen. Ons bedrijf beleverd zowel binnenlandse kleinverpakkers, industrie en de exportmarkt. Toch worden we regelmatig benaderd door uw redactie voor het geven van marktinfo. Ik wilde hier toch even melding van maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.