Mechanisatie

Achtergrond 1 reactie

Een duivels dilemma

Het aardappelseizoen 2010 wordt voor veel telers een spannend verhaal.

Speculanten voorspellen dat de aardappelprijs zich de komende maanden beweegt tussen €16 en €24 per ton fritesaardappelen. Daarmee brengen de aardappelen meer dan het dubbele op vergeleken met de afgelopen drie jaren. Kortom, dit jaar moet de aardappelteler zijn slag slaan!

Welke akkerbouwers zullen dit seizoen echter profiteren van de hoge prijzen? Want er hangen donkere wolken boven de getergde aardappelpercelen. Nog maar net bekomen van een helse droogteperiode, zijn de aardappelruggen de afgelopen weken overspoeld door hemelwater. Het is nog te vroeg dit jaar te vergelijken met 1998. Toen verzoop meer dan de helft van de oogst na een zompige nazomer gevolgd door een moesson in de herfst.

Mocht het nu een zeer natte herfst worden, dan wordt de situatie vele malen beroerder dan in 1998. Dan stapelen de problemen zich op in de bewaarplaatsen. Dat veel aardappelpartijen met rottende drijvers in de boxen belanden, is al vrijwel zeker. Daar komt nu de dreiging van knolphytophthora bij. Deze gewraakte schimmel heeft flink om zich heen gegrepen in het loof. Telers in de getroffen gebieden halen alle middelen uit de kast om de schade te beperken. Experts vrezen echter dat de grillige phythopthorasporen op veel percelen doorsijpelen naar de knollen.

Je zou zeggen: neem geen risico en spuit de boel dood. Maar dat is een duivels dilemma. Nu groeien de aardappelen eindelijk lekker in de gewenste maten en kan het drogestofgehalte stijgen in potentiële drijvers. Bovendien is het lang niet zeker dat als het loof eenmaal dood is, het risico op knolphythophora is geweken. Besmetting via inspoeling van phytophthorasporen die komen aanwaaien van omliggende percelen is ook dan nog mogelijk. Misschien is laten doorgroeien in sommige gevallen wel beter. Dan vangt het loof niet alleen de sporen op, maar het dwingt de teler ook om regelmatig te blijven spuiten.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Malf

    "tussen €16 en €24 per ton" moet dat niet per 100 kilo zijn?

Of registreer je om te kunnen reageren.