Mechanisatie

Achtergrond 2 reacties

Uienhandel kan transparanter

Na het zesde uienpoolprijzen-onderzoek blijkt één afnemer een buitenbeentje.

Voor de individuele teler ziet de wereld van poolprijzen er vaak uit als een ondoorzichtig woud van toeslagen, kortingen en vergoedingen. Op zijn afrekening staat - als hij geluk heeft - nog wel uitgelegd hoe de prijs voor zijn partij is opgebouwd. Maar wat een teler nu werkelijk meer of minder beurt dan een collega elders blijft dan nog onduidelijk. Ondoorzichtigheid lijkt voor deze afnemers natuurlijk mooi meegenomen. Een geïnformeerde akkerbouwer is kritisch, een slecht geïnformeerde stelt geen lastige vragen.

Het was om deze redenen dat de redactie van Boerderij al in 1994 aanbieders van aardappelpools onder de loep nam. De redactie stuitte aanvankelijk op grote weerstand. Velen wilden niet prijsgeven hoe nu precies alle bruto-geldstromen in de pools werden vertaald naar netto- prijzen voor de telers. Nu, meer dan 15 jaar later, zijn de aardappelbedrijven professioneler. Zij hebben geleerd dat een open communicatie op de lange termijn veel beter werkt. Want om telers voor een lagere tijd aan je te binden, en dat is waar op de toekomst gerichte afnemers naar streven, is vertrouwen nodig.

Hoe anders gaat het er nog aan toe in de uienhandel. En dan noem ik Wiskerke Onions in het bijzonder. In de afgelopen zes jaren dat wij de uienpools afpellen, werkt deze uitgekookte handelaar het ene jaar schoorvoetend mee, het andere jaar sluit het bedrijf zich als een Zeeuwse oester. Voor de uienoogst van 2008-’09 bijvoorbeeld kregen wij uiteindelijk de volle medewerking. Voor het afgelopen seizoen 2009-’10 niet. U voelt hem al aankomen: Wiskerke heeft voor het afgelopen seizoen zijn telers veruit de laagste prijs uitbetaald, terwijl hij een jaar ervoor nog boven in het poolklassement eindigde. Zat de handel even tegen of heeft Wiskerke Onions andere financiële problemen? Voor de duidelijkheid: ik zeg niet dát het zo is, maar een bedrijf dat hierover niet helder en duidelijk communiceert, werkt zulke speculaties in de hand.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Uitje....

  hahaha, ik heb de inkoper van Wiskerke al jaren geleden verboden om nog ooit t erf op te komen, bakken geld heeft ie vorig jaar aan al die boeren verdiend...

  Ben benieuwd hoeveel dr komend jaar weer in stinken

 • no-profile-image

  Piet Hein

  Wel opvallend blijft dat wiskerke zelf beweert dat hij gemiddeld 21,46 betaald, en dat hij zelf beweert dat hij meer betaald als zijn brabantse concurrent, ik ben eigenlijk wel benieuwd naar z'n reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.