Mechanisatie

Achtergrond

Agrifirm versus de rest

Graantelers kunnen nu makkelijker overstappen naar de hoogste bieder.

De eerste graanpercelen zijn gedorst. Vergeleken met vorig jaar konden de combines heel wat meters meer maaien voordat de graantanks overstroomden. Telers die verwend zijn met opbrengsten van 10 ton tarwe per hectare, moeten nu genoegen nemen met 8 ton. Maar niet getreurd; dankzij de fors hogere prijzen maakt u kans dit jaar meer euro’s over te houden aan een hectare graan.

Voor de tarweoogst van 2009 beurden de telers bij CZAV de hoogste prijs, zo blijkt uit het poolprijzenonderzoek dat Boerderij voor de vijfde keer uitvoerde. CZAV betaalde netto €117,55 per ton tarwe tegenover €100,67 per ton van Agerland/AU. Maar in deze hete, droge zomer kruipt de tarweprijs naar €160 per ton. Dus wie vorig jaar 10 ton per hectare dorste voor ruim €100 per ton, maakt dit jaar kans om bij 8 ton tarwe per hectare toch €250 meer over te houden van een hectare. Dan moet de teler wel zijn graan toevertrouwen aan een afnemer die maximaal weet te profiteren van de pieken op de nerveuze graanmarkt.

Het graan simpelweg aan de hoogste bieder leveren, kan helaas niet altijd. In 2006 was bijvoorbeeld de Friese particulier George Pars veruit de beste betaler. Met een kipper graan naar deze handelaar in Sint Jacobiparochie tuffen, is geen optie voor een Limburgse akkerbouwer.

Maar sinds begin 2010 veranderde de landkaart van graanafnemers ingijpend. Cehave Landbouwbelang, met dochterbedrijven Agerland en Agrarische Unie, en Agrifirm zijn opgegaan in één groot Agrifirm. Deze gefuseerde coöperatie, met innamepunten door het hele land, kan met alle overgebleven partijen concurreren. Nu nog zien of het nieuwe Agrifirm zijn schaalvergroting kan vertalen in een hoge uitbetalingsprijs. De ervaringen in onze poolprijsonderzoeken bij aardappelen leren echter dat juist de kleine, flexibele, particuliere afnemers het meeste uit de markt weten te halen in jaren met grote prijsfluctuaties.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.