Mechanisatie

Achtergrond 220 x bekeken

Mooi weer voor de prijzen

Veel voorspellingen ten spijt, er is er maar een waarmee u nu uw voordeel kunt doen.

De boeren gaan de komende jaren meer verdienen. Deze veelbelovende uitspraak deed Angel Gurría, secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD), vorige week tijdens de traditionele jaarlijkse vooruitblik voor de landbouw. Het rapport van de wereldvoedselorganisatie FAO en de OECD voorspelt dat de komende tien jaar het prijsniveau – gecorrigeerd voor inflatie – voor landbouwproducten hoger zal liggen dan in de periode 1997-2007. Vooral de plantaardige productie zal profiteren van de hogere prijzen.

Nou, die goede boodschap steken we dan maar weer in onze zak. Voor wat het waard is. Er zijn de laatste maanden wel meer van deze positieve langetermijnspeculaties uit de burelen gerold van politici, banken en andere organisaties die denken te weten hoe de toekomst van de landbouw zich ontvouwt. Daar hebben de akkerbouwers, die het afgelopen jaar bijna geen stuiver hebben overgehouden aan hun granen en aardappelen, nu even weinig aan. Hiermee wordt het tekort op hun bankrekening niet aangevuld om überhaupt de komende jaren te kunnen doorboeren.

Het zou al heel wat zijn als we konden voorspellen hoeveel euro’s de gewassen zullen opbrengen die nu herstellen van het gure voorjaar onder de blakende zon. Uit ervaring weet elke akkerbouwer dat het vooral de natuurkrachten zijn die een enorme impact hebben op de verlies- en winstrekening. Dan ziet het er rooskleurig uit dit jaar.

De gewassen staan er over het algemeen vooralsnog goed bij, blijkt uit een inventarisatie in deze Boerderij. Maar door de trage koudestart dit voorjaar hebben de gewassen geen tijd meer voor topopbrengsten. Nu lijkt het er op dat er ook nog eens een droogteperiode gaat knagen aan de stand der gewassen. De aardappeltermijnmarkt neemt alvast een voorschot op een dreigend tekort aan kwalitatief goede fritesaardappelen. En van deze speculatie kan een slimme teler nu wel profiteren!

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.