Mechanisatie

Achtergrond 455 x bekeken

Landelijk aanpakken

Precisieboeren krijgt steeds meer vorm, Maar lijdt aan gebrekkige communicatie.

In de eerste tien jaar van deze eeuw is precisieboeren verrassend snel ingeburgerd in de dagelijkse akkerbouwpraktijk. Althans, als het gaat om de toepassing van gps-navigatiesystemen op trekkers en werktuigen en het meten van de gewasopbrengsten vanuit de ruimte. Een automatisch gps-stuursysteem is bij de aanschaf van een trekker nu een even serieuze optie als de airco 15 jaar geleden.

Nederlandse akkerbouwers zijn er altijd als de kippen bij om nieuwe technologieën uit te proberen. Het marktaandeel volautomatische stuurautomaten op trekkers is nergens zo hoog als hier, vergeleken met andere EU-landen. De voorlopers laten het niet bij de aanschaf van een gps-stuurautomaat alleen, zij ontwikkelen en knutselen zelf volop mee aan gps-gestuurde pootmachines, spuiten en kunstmeststrooiers.

De afgelopen jaren waren in heel Nederland vele afzonderlijke telers en telersgroepen actief met precisieboeren. Velen zochten naar dezelfde oplossingen en stuitten op dezelfde problemen. De afzonderlijke technieken, zoals het op variabele afstand poten van aardappelen, werken intussen wel. Waar het echter nog steeds aan ontbreekt, is de samenhang tussen de systemen en vooral ook tussen de onderzoeksprojecten. En dat terwijl moderne ICT-technieken, die ook het netwerk vormen bij precisieboeren, het communiceren nog nooit zo gemakkelijk hebben gemaakt.

ICT is nu een van de meest kritische factoren in de verdere ontwikkeling van het precisieboeren in Nederland. Er moet meer standaardisatie (codering, bestanden) komen voor gegevensuitwisseling via webplatforms, waar data van teeltmodellen, GIS en managementprogramma’s kunnen samenvloeien. De nieuwe landelijke aanpak Programma Precisie Landbouw, een gezamenlijk initiatief van het agrarisch bedrijfsleven en de overheid, is hopelijk een volgende stap op weg naar een groot landelijk proefbedrijf.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.