Mechanisatie

Achtergrond 1 reactie

Belgen zijn op papier sneller

Er zit nog steeds geen schot in trage informatie van arealen en opbrengsten.

Voor 15 mei moesten akkerbouwers aan Dienst Regelingen onder meer opgeven hoeveel ze van elk gewas hebben gezaaid en gepoot. En omdat de Nederlandse akkerbouwers anno 2010 vrijwel allemaal een pc hebben, die ook is aangesloten op de digitale snelweg, rollen de areaalcijfers voor een groot deel rechtstreeks in de databanken van onze overheid.

Je zou verwachten dat het dan nog slechts een druk op de knop is en hup, daar zijn de arealen per gewas in Nederland. Maar nee. Voor we weten hoeveel aardappelen en uien er dit groeiseizoen op de Nederlandse bodem groeien, zijn de eerste piepers al geoogst. Want ook dit jaar zullen de voorlopige areaalcijfers pas na half juli openbaar worden.

De Belgen hebben begin juni al hun (voorlopige) areaalcijfers bekendgemaakt. En dat terwijl nog amper de helft van de Belgische boeren over een computer beschikt, zo bleek uit recent onderzoek. Die kunnen dus kennelijk sneller de papiergegevens verwerken dan wij dat digitaal kunnen.

Als zoiets relatief simpels als de gegevens van oppervlakten verzamelen en optellen ons al grote moeite kost, heb ik heel weinig hoop dat het met de opbrengstramingen ooit beter en sneller zal gaan.

Dat gaat ruwweg zo: twee keer in het jaar maakt DLV Plant in vier regio’s een schatting van de opbrengsten per gewas. Dit doen de adviseurs voor een deel op gevoel en ervaring en via enkele kleine proefrooiingen. DLV speelt de cijfers vervolgens door aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Intussen heeft het CBS hopelijk ook de areaalcijfers van Dienst Regelingen ontvangen en kan vervolgens aan het rekenen slaan. En als het dan even meezit, weten we al begin of half oktober hoeveel we ongeveer hebben geoogst of zullen oogsten. Ongeveer, want in januari 2011 komen de definitieve opbrengsten. Alles gaat tegenwoordig dankzij ICT-technologie sneller, behalve de communicatie van de opbrengst- en areaalcijfers.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jan Evers

  Dag Leo
  Ik heb jouw twee vakvisie's gelezen.
  Afzonderlijk klinken ze heel aannemelijk.
  Maar na elkaar gelezen krijg ik een beetje gek beeld.
  Het ene moment links af en het andere moment rechtsaf.
  In de volgende vakvisie een combinatie van die twee ?

  Groet Jan

Of registreer je om te kunnen reageren.