Mechanisatie

Achtergrond 401 x bekeken 1 reactie

Goedkopere frites? Niet dus!

Schaalgrootte van akkerbouwers in Oost-Europa is niet per se nadelig voor ons.

Toen eind vorige eeuw de Oost-Europese landen schoorvoetend hun grenzen openden, werd een tsunami van landbouwproducten gevreesd. De industrie zag een nieuwe oneindige bron van goedkope grondstoffen. Zo trokken begin jaren negentig twee grote Nederlandse fabrikanten naar Polen om frites te bakken, onder meer om deze naar Duitsland te exporteren. „Ze gaan ons op de Duitse markt in de rug aanvallen”, jammerden enkele aardappeltelers. Maar die bedreiging kwam niet uit.

Farm Frites exploiteerde van meet af aan zelf 700 hectare aardappelen in Polen. Dit om de aanvoer veilig te stellen én om een zo laag mogelijke kostprijs te realiseren.

Toen ik het akkerbouwbedrijf van Farm Frites in Polen bezocht in 1994, had het bedrijf net ruim 30 spotgoedkope Ursus-trekkers van Poolse makelij aangeschaft. Zo dacht de fritesbakker lekker goedkoop te kunnen werken. De trekkers beschikten echter over te weinig versnellingen om de maximale capaciteit van de rooiers te benutten, waardoor een deel van de oogst bevroor. Dus werden later niet alleen pootgoed, kunstmest en spuitmiddelen hier ingekocht, maar ook machines. Zo kwam in 1995 de kostprijs van een kilo Poolse fritesaardappelen op 7,5 eurocent.

Zestien jaar later bezocht Boerderij opnieuw het Poolse akkerbouwbedrijf van Farm Frites. Een mooie reportage over het bedrijf staat in deze Editie Akkerbouw, waarin Polen centraal staat. Dan valt meteen op dat het akkerbouwbedrijf een enorme technologische sprong heeft gemaakt. Voorheen waren tijdens het poten 27 trekkers aan het werk voor het ontstenen, frezen van de bedden en het poten. Nu zijn dat er nog slechts drie. Ondanks deze efficiëntieverbeteringen, bedraagt de kostprijs van een kilo Poolse fritesaardappelen 9,5 eurocent. En dat is nog steeds niet lager dan de gemiddelde kostprijs in Nederland.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Geert waar moet we zoeken om te achter halen waarom de kostprijs in beide gevallen gelijk is per kg?? Nog éé'n vraag is bij beide kostprijzen de kosten voor >land< meegenomen of praat je alleen over teelt kosten (machines, bemesting, personeel, energie)??

Of registreer je om te kunnen reageren.