Mechanisatie

Achtergrond

Zetmeel gaat frites achterna

Verstokte zetmeeltelers zullen moeten wennen aan de tucht van de vrije markt.

Telers van zetmeelaardappelen konden altijd rekenen op vrij stabiele, gegarandeerde prijzen. Dat wordt echter voorgoed verleden tijd.

Zetmeelfabrikant Avebe moet het na 2013 doen zonder subsidies, zo veel is zeker. Welke gevolgen dat gaat hebben voor de individuele teler, is deels nog troebel. In elk geval wordt vanaf 2012 de steun volledig ontkoppeld van de aardappelproductie. Telers ontvangen dan geen €55 per ton maar €37, omdat de gekoppelde steun van €18 per ton wegvalt. Hiervoor in de plaats komt een bedrijfstoeslag. De hoogte hiervan wordt vastgesteld aan de hand van het teeltcontract in referentiejaar 2011. Of u dan nog zetmeelaardappelen teelt of niet, die toeslag heeft u in elk geval tot en met 2013 in de zak.

Na 2013 ligt de toekomst van de zetmeelaardappelteelt volledig in handen van Avebe. Dan maakt een akkerbouwer jaarlijks een afweging of en hoeveel zetmeelaardappelen hij inruimt in zijn bouwplan. Die keuze hangt voor een groot deel af van de prijs(garanties) die Avebe biedt. Kortom, het management van Avebe moet flink aan de bak om te voorkomen dat telers de teelt massaal vaarwel zeggen. Het moet niet alleen de strijd aanbinden met de mondiale concurrentie in de zetmeelindustrie, maar ook met de lokale grondstoffenmarkt.

Het zetmeelconcern wil een hogere prijs halen uit meer hoogwaardig zetmeel en nieuwe markten aanboren. Laagrenderende markten worden afgestoten. Hiermee stuurt Avebe aan op een krimp van 10.000 hectare. De kans is groot dat veel Avebe-telers overwegen deels of geheel uit te wijken naar de fritesindustrie. Die zal hen echter niet met open armen ontvangen, want de fritesmarkt staat al jaren onder druk.

Akkerbouwers die Avebe trouw blijven, moeten hoe dan ook rekening gaan houden met sterk fluctuerende prijzen op marginaal niveau. Welke gevolgen dat heeft voor uw bedrijfsvoering? Vraag dat maar aan ervaren fritestelers.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.