Mechanisatie

Achtergrond 292 x bekeken

Verblind door voorjaarszon

Het voorjaarswerk brengt weer euforie, maar ook veel gevaren met zich mee.

Bij de Belgische plaats Bocholt, net over de grens bij Weert, reed vorige week een trekker met voorlader in op acht fietsers. De bestuurder van de trekker verklaarde verblind te zijn door de laagstaande zon. Maar foto’s en filmbeelden tonen ook dat de voorlader in het zicht van de chauffeur hing. Hoe het ook zij, vier fietsers lieten het leven. Daar zal die Belgische boer de rest van zijn leven mee moeten leven.

Het dramatische voorval legt opnieuw de gevaren van het (landbouw)verkeer bloot. Nu de voorjaarswerkzaamheden losbarsten, is het goed hierbij stil te staan. Want in de euforie eindelijk weer het land op te kunnen, ontsnappen potentiële gevaren snel aan de aandacht.
Juist tijdens voorjaarswerkzaamheden is het opletten geblazen. Dan gaan trekkers en werktuigen met ongebruikelijk grote afmetingen de weg op. Trekkers zijn voorzien van extra brede rubbers. Die zijn veilig voor de bodemstructuur, maar niet tijdens inhaalmanoeuvres op een smalle B-weg. Kopeggen en zaaibedbereiders meten op papier 3 meter breed. Die mogen officieel in de hef van de trekker zo de weg op. In de praktijk blijken onderdelen van deze werktuigen vaak over de 3 meter gaan. Zo steekt een nog groter deel buiten de trekkerwielen uit en buiten het zicht van de chauffeur. Een dode hoek wordt dus letterlijk dodelijk.

Ik heb zelf ook hachelijke momenten meegemaakt, zoals met een ploeg in de hef. Een vierscharige wentelploeg steekt zo 5 meter achter de trekker uit. Die maakt in een bocht een enorme zwieper waar geen fietser of voetganger tegen bestand is. Ook tijdens het uitwijken kan zo’n ploeg een klap na geven, waardoor de trekker even uit koers raakt.

Wees gewaarschuwd en voorzie werktuigen van gevarendriehoeken en zwaailampen. Maar wees bovenal geduldig. Dan maar een dagje later bieten zaaien. Daar kun je uiteindelijk wel mee leven, maar niet met de dood van een ander op je geweten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.