Mechanisatie

Achtergrond 4 reacties

AID controleert zaaitechniek maïs

De Algemene Inspectiedienst (AID) controleert dit voorjaar extra op de regels gesteld aan het zaaien van maïs. Niet naleven van de regels kan € 2.000,- kosten.

Om bijensterfte tegen te gaan heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB) nieuwe maatregelen ingesteld. Zo moet de machine die de maïs inzaait, voorzien zijn van zogenoemde deflectoren die er voor zorgen dat de luchtstroom naar de bodem wordt afgebogen. Op die manier wordt voorkomen dat de bij het zaaien gebruikte luchtstroom met daarin mogelijk deeltjes van de gewasbeschermingsmiddelen in de lucht terechtkomen en zo in contact komen met bijen.

Boete

De AID geeft aan extra te gaan controleren dit voorjaar. Tijdens haar controles gaat de AID na of de machine die de agrariër of loonwerker gebruikt voldoet aan de gestelde eisen. Niet naleven kan niet alleen resulteren in een bestuurlijke boete van € 2.000,-, maar kan ook gevolgen hebben voor de hoogte van de inkomenssteun.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ik weet het zeker

  wel vroeg voor een 1 april grap

 • no-profile-image

  Gerard

  Moet dit nu ook op een becker? Ik las vorige week iets in de Nieuwe Oogst dat dit dan niet hoefde.

 • no-profile-image

  H

  Een becker kan werken met druk i.p.v. vacuum, daarbij verlaat de lucht de machine al bij de zaaielementen en dus in of bij de grond. Bij machines die werken met een vacuum moet de uitgaande lucht via een pijp o.i.d. tot in of vlak bij de grond worden gebracht. De exacte regels zullen bij de AID wel bekend zijn.

 • no-profile-image

  Han

  Wat de bureuacraten al niet bedenken om werkgelegenheid te scheppen. Weer meer controleurs op de koffie. Als ik de verkiezings campagnes beluister zijn er grotere problemen in het land die opgelost en gecontroleerd dienen te worden, dan een beetje vuile luch tuit de zaaimachine.

Of registreer je om te kunnen reageren.