Mechanisatie

Achtergrond 3 reacties

Een zure oprisping

In de Europese suikerbietensector is stevig gesaneerd. Maar na het zuur volgt nog...

Begin vorige week stond nog zo’n 3.000 hectare suikerbieten vast in de grond. Deze verzopen bieten kregen een stevige vorstperiode over zich heen. Normaal gesproken niet meer voor verwerking geschikt. Want aan bieten met vorstschade heeft de suikerindustrie een bloedhekel. Een vrachtwagen met een paar zwarte, sponzige bieten komt de fabriekspoort niet door.

Dit seizoen neemt Suiker Unie het echter niet zo nauw. Het trof zelfs speciale maatregelen om alle bieten alsnog te kunnen verwerken. De door vorst geteisterde bieten krijgen voorrang. Die kunnen rechtstreeks van de rooier naar de fabriek, opdat er geen tijd voor bederf is.

Dit doet Suiker Unie niet alleen om de gedupeerde telers een dienst te bewijzen, het bedrijf heeft er vooral zelf financiële baat bij. De honger naar suiker is namelijk wereldwijd groot. Er heerst een chronisch tekort. De suikernoteringen verdubbelden hierdoor in het afgelopen jaar naar een niveau van circa $750 per ton. Helaas profiteren de bietentelers in Europa maar beperkt van de dure suiker op de wereldmarkt. Brussel draaide sinds 2005 wel de subsidiekraan dicht voor de Europese bietentelers, maar houdt de markt in haar greep.

De Europese suikersector heeft een drastische reorganisatie achter de rug. Meer dan 130.000 akkerbouwers staakten de teelt van bieten en 83 suikerfabrieken sloten hun deuren.

De pijnlijke hervorming leverde ook een positief effect op. De kostprijs van Europese suiker is met meer dan 40 procent gedaald. Hierdoor is ook de Nederlandse bietenteelt veel concurrerender geworden op de wereldmarkt. Het smaakt daarom extra zuur dat Nederlandse telers hiervan nu niet maximaal kunnen profiteren.

Op de langere termijn worden wereldwijd suikertekorten voorzien. Hiermee is wellicht de tijd rijp voor Brussel om een volgende stap te zetten naar een volledige vrije suikermarkt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Geert schrijft: "Het smaakt daarom extra zuur dat Nederlandse telers hiervan nu niet maximaal kunnen profiteren" Tja smaken verschillen en de EU zoete subsidie suikersmaak doet al het andere zuur overkomen. Punt is, als je altijd teveel suiker inneemt, krijg je suikerziekte en dat is waar de EU suiker boeren last van hebben. Het is hun eigen probleem, door hun eigen leiders veroorzaakt en ze moeten ook bij hun eigen de oplossing zoeken. Verder schrijft Geert:
  "Op de langere termijn worden wereldwijd suikertekorten voorzien. Hiermee is wellicht de tijd rijp voor Brussel om een volgende stap te zetten naar een volledige vrije suikermarkt".
  Ook dit is waar, maar is dat ook niet zo voor vlees, melk en granen? • no-profile-image

  janzondervrees

  En daar is Hans uit brazil weer. Altijd maar zitten jennen op de suikerboeren in de EU.
  Je zal nu wel grof geld verdienen met je suiker, nu deze op de wereldmarkt zo duur is. Met je arbeidskrachten van €1,- per dag.
  En geen voedselveiligheidseisen. Maar o wee, als de EU suiker op de wereldmarkt brengt. Dan is Hans, Brazil weer boos.

 • no-profile-image

  Hans

  Jan, wat zou je er van vinden als jullie net zo lang geen suiker op de wereldmarkt gaan verkopen als wij geen suiker op de EU markt mochten verkopen?? Deal?

Of registreer je om te kunnen reageren.