Mechanisatie

Achtergrond 1108 x bekeken 2 reacties

Video: Achteruit uienrooien werkt

Akkerbouwer Henk Knoop rooide zijn uien dit jaar voor het eerst achteruitrijdend met een 3 meter brede schijvenrooier in de achterhef.

De Case IH CVX 195 is af fabriek voorzien van een omkeerinrichting. Hierdoor kan Knoop de stoel met bedieningselementen in de cabine omkeren, zodat hij niet de hele dag achterom hoeft te kijken. De standaard rooier blijft ondanks de grote afstand tussen loopwielen en stuuras toch goed tussen de rijen. Knoop wilde geen zelfrijder, zoals je wel vaker ziet. Die zou immers de rest van het jaar in loods staan. De trekker kan hij nu het hele jaar gebruiken. De combinatie rooide dit jaar 34 hectare uien uit de harde kleigrond.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Hoewel het een leuke machine is, heeft een zelfrijder als bijv. een Amac ZM2 niet alleen het nadeel dat die wat langer in de schuur staat maar ook het voordeel dat je er comfortabeler mee rooit, beter zicht op het werk, betere zeefcapaciteit, ook de uien mee op kunt laden, je aardappels en andere gewassen mee kunt rooien etc.

 • no-profile-image

  rick

  @jan
  maar voor bedden van 2,25 en 3m zijn er maar weinig gebruikte (voor 2,25 geen) zelfrijders te koop die betaalbaar zijn en comfortabeler zijn dan een case cvx.

  mooi voordeel is dat je op deze manier met brede banden kunt rooien, alleen lijkt de machine mij erg zwaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.