Mechanisatie

Achtergrond

‘Het kan mij geen biet schelen’

Liever een bodemvriendelijke bietenrooier dan eentje die heel netjes oogst.

Ondanks de afnemende EU-steun lijkt de suikerbietenteelt nog springlevend. De stemming onder de internationale suikerbietenteeltinstanties en machinefabrikanten was in elk geval hoopvol, zo bleek vorige week tijdens de internationale bietenoogstdemonstratie in Lelystad. En daar liet de Nederlandse bietenteelt, met het IRS - sinds 1930 het onderzoeks- en kenniscentrum voor de suikerbietenteelt in Nederland - in de hoofdrol, een mooi visitekaartje achter.

De bezoekers van Beet Europe zagen niet alleen diverse rooimachines in actie, zij werden ook getrakteerd op praktische testresultaten. Enkele dagen vooraf aan de demonstratie werden tien bietenrooiers grondig getest op onder andere kopkwaliteit, grondtarra en bietverlies. Dit alles werd ook nog eens hapklaar geserveerd in hoeveel euro’s per hectare een bietenrooier in totaal aan tarraboetes en bietverlies veroorzaakt. Zo konden bietentelers meteen zien dat beste rooier uit de test maar liefst €183 per hectare efficiënter rooit dan de slechtste.

„Maar dat kan mij eigenlijk geen biet schelen’’, reageerde een akkerbouwer die vol afkeer keek naar de aangewalste klei achter de grootste en zwaarste bietenrooier van Europa. Hij maakte zich terecht meer zorgen over zijn bodemstructuur, die de bijna 32 ton (leeg!) wegende Ropa Euro-Tiger zou achterlaten indien de loonwerker hiermee op zijn erf verschijnt.

Over een maand komt Boerderij met de resultaten van onderzoek naar welke van de tien rooiers de minste schade aanricht in de bouwvoor. Hiervoor worden de weegresultaten in combinatie met het contactoppervlak van de banden en/of rupsen omgerekend naar bodemdruk per vierkante centimeter. En dan is het inderdaad de vraag: kies je voor een rooimachine die een tiental euro’s per hectare bespaart op boetes voor tarra en bietverlies, maar de kostbare bouwvoor aan gort rijdt? Of eentje die de bodem zoveel mogelijk ontziet?

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.