Mechanisatie

Achtergrond 419 x bekeken

Elektronisch doppen testen blijkt nuttig

Een spuitmachine wordt iedere drie jaar officieel gekeurd. Maar vooral als een spuit veel wordt ingezet, ervaren gebruikers het als nuttig om de doppen ook tussentijds te testen.

“Vooral als een veldspuit veel wordt gebruikt, is het nuttig om de doppen vaker dan een keer per drie jaar te testen” zegt loonwerker Van Lokven. Voor een effectieve bespuiting is het belangrijk dat spuitdoppen de juiste hoeveelheid middel afgeven. Acht loonwerkers die deelnemen aan het project ‘Schoon Water’ hebben in dat kader hun veldspuit door laten meten. Conclusie: 14 procent van de spuitdoppen werkte niet optimaal. Op een spuit van 26 meter (met 53 doppen) zijn dan dus zeven à acht doppen niet in orde. Na schoonmaken of vervangen zorgen deze spuitdoppen weer voor een effectieve bespuiting, met minder milieubelasting tot gevolg. Een tussentijdse doppentest, buiten de verplichte driejaarlijkse keuring, is dus volgens het project zeker effectief.

Meettechniek

Voor het doormeten van de spuitdoppen is gebruik gemaakt van een doppentester van AAMS. Deze meet elektronisch het
debiet (liter/minuut) per dop. Als de afgifte van een dop 5 procent verschilt met de gemiddelde afgifte van alle doppen, is deze ‘afgekeurd’. Doppen die buiten de kritische grenzen scoren, zijn vaak verstopt of juist versleten. Zeker omdat dit vaak niet met het blote oog zichtbaar is, blijkt het tussentijds testen zinvol volgens de deelnemers aan het project.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.