Mechanisatie

Achtergrond 187 x bekeken

Verplicht shoveldak goed idee, vindt lezerspanel

Een cabinedak is sinds dit jaar verplicht op alle nieuwe minishovels. We vroegen de leden van het Boerderij-lezerspanel wat zij daar van vinden. Een ruime meerderheid blijkt positief.

Met ingang van dit jaar stelt een Europese machinerichtlijn fabrikanten verplicht om alle nieuw afgeleverde minishovels uit te rusten met een veiligheidsdak. Reden hiervoor is dat de lading, zoals het door de wetgever genoemd wordt, op de bestuurder terecht kan komen. Bijvoorbeeld een pak hooi of stro op de palletvorken, dat bij het heffen achterover op de bestuurder kan vallen. Een rolbeugel biedt voor dit soort ongevallen onvoldoende bescherming.

De meerprijs van het verplichte cabinedak ligt meestal rond de 1.500 euro. Deze kosten worden uiteraard door de koper betaald. Toch vindt 58 procent van het lezerspanel het logisch dat het dak verplicht gesteld is. Nog eens 23 procent vindt het dak in principe een goede zaak, maar ziet alleen niets in de verplichting. De keuze hiervoor moet volgens deze groep vrijwillig zijn. 6 procent vindt een dak onnodig wanneer de machine met verstand wordt gebruikt.

Dak na aankoop verwijderen

7 procent van het lezerspanel van Boerderij zou het verplichte dak na aankoop weer verwijderen van de minishovel, omdat het onpraktisch is in hun bedrijfssituatie. In totaal reageerden 329 mensen op de stelling.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.