Mechanisatie

Achtergrond 359 x bekeken 1 reactie

Flexibel bouwen is duurzaam

Als u zich dit jaar laat verleiden door de lage bouwkosten, bouw dan flexibel.

Akkerbouwers met nieuwbouwplannen kunnen overwegen deze nog dit jaar te laten uitvoeren. Want naast nadelen heeft de recessie ook zo zijn voordelen. Volgens een inventarisatie in deze uitgave van Boerderij zijn de kosten voor nieuwbouw tot 15 procent gedaald vergeleken met 2009. Op een grote bewaarplaats van pakweg 1.000 ton heb je het dan toch over de aanschafprijs van een middenklasse auto.

Voor veel bouwbedrijven is het nu de keuze óf mensen ontslaan óf goedkoper bouwen. „Agrariërs moeten hier geen misbruik van maken”, reageert Harry Nijborg, Register Makelaar Taxateur bij AgriPlaza, in het artikel. Dat is een vreemde opmerking. Ten eerste is er niemand die de bouwbedrijven dwingt om tegen een zeer scherpe prijs een aanbesteding te doen om hun personeel aan het werk te houden. Ten tweede was er vijf jaar geleden ook niemand die de bouwbedrijven maande om geen misbruik te maken van de krapte op de bouwmarkt.

De prijsdaling is overigens relatief. Toen een jaar of vijf geleden de bomen nog tot in de hemel groeiden, stegen de kosten voor met name de grondstoffen als hout en metaal explosief. Dus ondanks dat de bouw nu heel scherpe tarieven hanteert, hangt er nog steeds een stevig prijskaartje aan een nieuwe loods ten opzichte van tien jaar geleden.

Bouwen is hoe dan ook een duurzame investering. Een solide gebouw kan met gemak een halve eeuw meegaan. Het probleem is vaak dat het gebouw bedrijfstechnisch niet meer voldoet, bijvoorbeeld omdat bewaartechnieken veranderen of het gebouw een andere bestemming krijgt. Houd daar dus rekening mee. Bouw een stevig fundament, waarmee je in de toekomst alle kanten op kunt: van los gestort naar kistenbewaring, van bewaarplaats naar opslag van stukgoed. Om nog maar te zwijgen van de mogelijkheid om het dak vol te zetten met zonnepanelen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Geert ja gaat voor degelijk met een lange levensduur begrijp ik. Niet veel mis mee, alleen als over pak weg 20 jaar de inzichten veranderd zijn en het gebouw economisch af is maar bouw technisch nog lang niet, is vervanging ZONDE en verbouw duur. Mijn advies is bouw niet voor de eeuwigheid, daar hebben we de afgelopen halve eeuw de schade van ondervonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.