Mechanisatie

Achtergrond

Duitse milieubeweging wil roetfilter op trekkers

Een samenwerkingsverband van Duitse milieuorganisaties pleit voor roetfilters op trekkers. Niet alleen op de nieuwe, maar op álle trekkers.

De organisaties stellen dat een groot deel van de personenauto’s al is uitgerust met een roetfilter. Ook steeds meer bussen en vrachtwagens zijn er van voorzien. In de land- en bosbouw blijft dat volgens de milieuorganisaties achter. Die willen daarom dat trekkerfabrikanten standaard een roetfilter op nieuwe trekkers bouwen. Dit moet technisch dan wel mogelijk zijn. Daartoe roepen ze fabrikanten dan ook op om passende oplossingen te ontwikkelen en aan te bieden. Het zet volgens de milieuorganisaties geen zoden aan de dijk om alleen de nieuwe trekkers met een roetfilter uit te rusten. In tegenstelling tot bij auto’s en vrachtwagens, is het vervangingspercentage bij trekkers jaarlijks relatief gering. Daarom pleiten de organisaties ervoor om ook de bestaande trekkers te voorzien van een roetfilter.

Ook beter voor volksgezondheid

De winst van roetfilters op alle trekkers ligt niet alleen bij het milieu, aldus Dr. Werner Reh, verkeersexpert van de milieuorganisatie Bund: „Door blootstelling aan verhoogde roetemissie op de werkplek is het risico op kanker bij boeren zes keer groter dan bij de gemiddelde burger."

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.