Mechanisatie

Achtergrond

CNH boekt verlies

CNH is de eerste grote machinefabrikant die de jaarcijfers over 2009 bekendmaakt. De omzet is met 26 procent gedaald, zoals te verwachten een flinke daling.

De omzet kwam uiteindelijk uit op $12,8 miljard, waar dit een jaar eerder nog $17,4 miljard was. Dit had natuurlijk ook grote gevolgen voor de winst. CNH kwam weer terecht in de rode cijfers. In 2008 was de winst nog $ 825 miljoen, maar in 2009 maakte het bedrijf $ 190 miljoen verlies.

Vooral de bouwmachinetak van CNH kreeg klappen. Hier daalde de omzet met 53 procent. De landbouw-divisie verkocht 17 procent minder. Het operationeel resultaat bij landbouw was dan ook nog positief, met $712 miljoen, terwijl dat bij bouw een operationeel verlies was van $ 339 miljoen.

Grote regionale verschillen

Ook regionaal zijn er grote verschillen. In Noord-Amerika is de grote teruggang al eerder ingezet en kwam 2009 uit op een min in de verkoop van 13 procent. West-Europa ging daarentegen met 31 procent terug. In Zuid-Amerika daalde de omzet met 29 procent en in de rest van de wereld met 41 procent. Een verdeling naar rood (Case IH) en blauw (New Holland) maakt het bedrijf niet.

Schulden terugbrengen

Het bedrag voor onderzoek en ontwikkeling liep heel licht terug, van $422 miljoen naar $398 miljoen; maar als percentage van de omzet steeg het van 2,4 naar 3,1 procent. Door de schulden terug te brengen kon CNH het percentage eigen vermogen vergroten van 26 naar 29 procent.

Foto

Arend-Jan Blomsma

Of registreer je om te kunnen reageren.