Mechanisatie

Achtergrond

Wie zit er achter de pool?

Aardappelen verkopen in een pool vergt vooral veel vertrouwen.

Voor de zestiende maal heeft Boerderij de verschillende aardappelpools uitgeplozen. De prijsverschillen uit de oogst van 2008 blijken opnieuw groot genoeg om je als aardappelteler eens goed achter de oren te krabben alvorens de oogst weer in dezelfde pool te storten. Voor bijvoorbeeld een partij van netto 332 ton Bintjes bedraagt het verschil tussen de hoogste en laagste uitbetaler €5.652.

De verschillen komen niet alleen voort uit de prestaties van de afnemers, maar ook uit de keuze voor een pool met of zonder voorverkoop. Het poolprijsonderzoek geeft dus niet alleen inzicht in welke afnemer het beste presteert, maar ook welk poolsysteem het meeste geld oplevert. Dan is het verleidelijk om te kiezen voor een pool met voorverkoop, omdat deze in de afgelopen twee seizoenen de hoogste uitbetalingsprijzen hebben gerealiseerd. Maar gemiddeld over vijf jaar noteren de pools zonder voorverkoop nog steeds de hoogste prijzen.

Of er moet iets structureels veranderd zijn in de aardappelmarkt, waardoor de pools met voorverkoop de komende jaren achteraf altijd beter zullen uitpakken. Dat kan alleen indien voor de oogst door speculatie de prijzen telkens hoog oplopen en vervolgens inzakken zodra de schuren leeg worden gereden. Maar zodra handelaren en de grote afnemers hier een trend bespeuren, zullen zij vanzelf voorzichtiger worden met de (voor)inkoop en hun koopstrategie aanpassen.

Hoe het ook zij, de verkoop van aardappelen via een pool is en blijft een beetje alsof je een casino bezoekt. In vrijwel geen enkele andere bedrijfstak geven leveranciers hun product op voorhand weg aan de afnemer met de boodschap: „Hier heb je het alvast en kijk maar wat het je waard is.” Zo’n verkoopsysteem kan alleen goed functioneren indien beide partijen er voordeel bij hebben en elkaar 100 procent vertrouwen. Het verleden heeft geleerd dat er nog wel eens wat mis kan gaan tussen teler en afnemer. Blijf daarom alert.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.