Mechanisatie

Achtergrond

Slooppremie van LTO

LTO wil een sloopregeling voor oude spuitmachines. Die geef ik weinig kans.

Naar voorbeeld van de slooppremie voor auto’s pleit LTO nu voor een soortgelijke regeling voor oude spuitmachines. Het lijkt een nobel streven van de belangenbehartigers. En dat met een tank vol maatschappelijk gevoelige argumenten. Want door oude spuitmachines in te ruilen voor splinternieuwe, profiteert bovenal het milieu, aldus de belangenbehartiger. Maar ook de noodlijdende economie krijgt zo een geldinjectie.
Je zou verwachten dat het ministerie van LNV het lumineuze plan met spoed invoert, want een dergelijke oprotpremie voor vervuilende spuiten geeft alleen maar winnaars: de boer, het milieu, de economie en niet in de laatste plaats de politiek.
Nader beschouwd is de kans echter groot dat LTO de akkerbouwers blij maakt met een blitse spuit waaruit een bedrieglijke cocktail lekt. De vooruitstrevende Nederlandse akkerbouwers spuiten al met moderne spuitmachines, die bovendien zijn onderworpen aan een verplichte, strenge SKL-keuring. Dus in hoeverre het milieu er beter van wordt, is maar zeer de vraag.
Bovendien, hoe geef je een praktische invulling aan een slooppremie? Moet de spuit ouder zijn dan 10, 15 of 20 jaar? Moet de vervangende spuit verplicht luchtondersteuning en/of luchtvloeistofdoppen hebben dan wel een sleepdoek? Vooral de laatste toepassing is zeker niet zaligmakend voor elk bouwplan en iedere akkerbouwer. Bovendien vergen deze technieken veel meer vakmanschap van de spuiters. Volautomatisch via satellietnavigatie bestuurde spuitmachines wellicht? Die zijn inderdaad veelbelovend, maar staan nog in de kinderschoenen. Hiervan heeft onderzoek nog niet aangetoond dat het op het middelengebruik bespaart.
Nee, als er al een sloopregeling komt, komen alleen de oudjes die bij veehouders in de kapschuren staan er voor in aanmerking. Uiteindelijk zijn het de spuitmachinefabrikanten die er financieel echt van profiteren, want de boer moet toch wel zijn portemonnee trekken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.