Mechanisatie

Achtergrond

Veldhuizen bouwt mega-silagecombi

Veldhuizen Wagenbouw bv werkt aan een zelfrijdende silagecombinatie met 75 kuub inhoud.

Het belangrijkste deel van de combinatie bestaat uit een vierassige Hovertrack, die op dit moment wordt gebouwd door Veldhuizen. De basis vormt een Iveco-truck met AS-Tronic automatische transmissie en vier aangedreven assen (8x8). Op deze nieuw ontwikkelde chassis-cabine wordt met Twistlocks een Schuitemaker Siwa 180 silagebak gemonteerd. In de trekhaak van het voertuig komt nog eens een standaard Siwa 180 silagewagen. In deze configuratie kan de combinatie 75 à 80 kuub silage vervoeren.

Voor- en achterwagen tegelijk lossen

Lossen gebeurt vooralsnog door de combinatie geschaard achteruit te rijden. De getrokken silagewagen kan op deze manier aangekoppeld blijven. Een hydropomp met een capaciteit van 300 liter per minuut verzorgt de aandrijving van beide bakken en moet het mogelijk maken om de voor- en achterwagen tegelijk te lossen. Bijzonder is dat de aanhanger op het land in hondengang achter de Hovertrack loopt, door een 70 centimeter verschuifbare trekhaak.

Over twee weken klaar

Veldhuizen en Schuitemaker willen met de machine vooral de reacties in de markt peilen. De verwachte afzetmarkt ligt vooral bij de grotere biogasbedrijven in Duitsland. Als alles volgens planning verloopt, zal de combinatie reeds in actie zijn te zien op de Loonwerkvelddagen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.