Mechanisatie

Achtergrond 1 reactie

Britse trekkers in trek

Het zwakke Britse pond maakt import van tweedehands trekkers van over de Noordzee aantrekkelijk. Toch lijkt de importhausse weer af te zwakken.

Nimmer was het Britse pond zo weinig waard ten opzichte van de euro. Van 2004 tot 2007 was de wisselkoers stabiel en kostte een Brits pond gemiddeld €1,47. In 2008 daalde de wisselkoers echter fors, van €1,33 in het begin van dat jaar tot nog maar €1,10 aan het eind. Dus werd de aankoop en export naar Nederland van tweedehandse, meestal jong gebruikte trekkers fors goedkoper. Een voorbeeld: voor een jong gebruikte trekker ter waarde van £75.000 betaalde je in november 2007 €106.500; in december 2008 slonk dat bedrag naar €82.500. Een verschil van €24.000.

Piek voorbij

Ondanks dat het pond nog steeds laag staat, stokt de importhausse. Daarvoor zijn twee belangrijke oorzaken te noemen. Allereerst de situatie in Engeland. In 2008 zijn de nieuwprijzen diverse keren verhoogd met 5 tot 10 procent. De daling van het pond betekent dat de Engelsen nieuwe trekkers momenteel minstens 25 procent duurder inkopen. De dure nieuwe trekkers en de grote exportvraag drijven de inruilprijzen behoorlijk op. Een tweede oorzaak voor de afzwakkende import is de stagnerende export naar oost Europa.

Voor meer diepgang en praktijkvoorbeelden, lees het artikel in het maartnummer van TREKKER

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    k.

    verkooyen machines haaldt ook minigraver uit england.De dealers/importeurs van de minigravers kopen die bij hun omdat die goedkoper zijn dan waar hun die kopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.