Mechanisatie

Achtergrond 277 x bekeken

Hakselaardata erkend door DLG

Het opbrengstmeetsysteem dat John Deere op zijn hakselaars aanbiedt, is nu gecertificeerd door DLG. Het systeem vervangt daarmee monstername met de hand.

Het systeem, dat John Deere onder de naam HarvestLab al enige tijd levert op de hakselaars, meet continu het drogestofgehalte van de gewasstroom die met 200 kilometer per uur door de pijp voorbij komt. Aan de hand van het gemeten drogestofgehalte past de hakselaar automatisch de haksellengte aan.

Nu de DLG-goedkeuring er is, mogen de gegevens ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Bijvoorbeeld biogasbedrijven of grasdrogerijen mogen de gegevens voortaan gebruiken om ingekochte gewassen op af te rekenen, zonder handmatig monsters te nemen. Dit spaart volgens John Deere kosten en komt de betrouwbaarheid ten goede.

De drogestofopbrengst kan worden vastgesteld per perceel, per hectare of per silagewagen. Het systeem herkent zelfstandig de verschillende gewassen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.