Mechanisatie

Achtergrond 442 x bekeken 2 reacties

Wie is ploegkampioen?

Een ploeg met het perfecte rister is nog geen garantie voor goed ploegwerk.

Het belangrijkste argument voor de aanschaf van een ploeg zou de kwaliteit van het ploegwerk moeten zijn. Keert de ploeg de kleibalken niet egaal om en vallen er gaten tussen, dan is er snel sprake van economische schade.

Tussen slecht gekeerde voren ontsnapt meer onkruid. Of er treedt hergroei op van de groenbemester. Dat moet meestal gecorrigeerd worden met een extra grondbewerking of een gang met de spuitmachine. En liggen de ploegbalken niet even hoog, dan kan zelfs de beste kopeg of zaaibedbereider er geen mooi, ondiep en egaal zaaibed meer van maken. Dat heeft dan weer negatieve gevolgen voor de gewasgroei.

Kortom, slecht of matig ploegwerk resulteert zomaar in een paar honderd euro extra kosten per hectare. En als het tegenzit ook in lagere gewasopbrengsten.

Om u te helpen bij de aanschaf van een ploeg testte Boerderij onlangs 11 vierschaarploegen met een variabele ploegbreedteverstelling. In deze test is extra gelet op de ploegkwaliteit. De geoefende ogen van de juryleden beoordeelden of de voren even hoog lagen en goed op elkaar aansloten (geen gaten zichtbaar) en of de ploegbalken goed doordraaiden en er geen gewasresten bovenuit staken.

De vorm van het rister bepaalt uiteindelijk de ploegkwaliteit. In deze test staken bepaalde ristertypen met kop en schouders boven het maaiveld uit, zoals ristertype 480 van Rumptstad. Echter, een ploeg met het ideale ristermodel is nog geen garantie voor optimaal ploegwerk. Ook de verschillende afstellingen aan de ploeg moet de ploeger correct kunnen uitvoeren.

Akkerbouwers die niet zo veel kijk hebben op en gevoel hebben voor het afstellen van een ploeg zoals de leden van de jury, kunnen beter een gebruiksvriendelijke ploeg aanschaffen. Immers, een slecht ingestelde ploeg resulteert in de praktijk vaak in nog veel beroerder ploegwerk dan wat het minst presterende rister in deze test liet zien.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marius

  Leuke ploegentest maar toch een paar opmerkingen.

  Hoog gewicht mede door Vario is een nadeel, om vermogen goed over te kunnen brengen is bij natte bovenlaag soms 1 bar nodig.

  580/70 banden zijn eigenlijk te breed om in een voor te passen, 520 is eigenlijk maximaal (0,2 bar extra nodig?).

  Steunwiel binnen de ploegbreedte is veel handiger bij kant afploegen.

  Lemken getest met rister voor lichtere grond (35%? slib), het lange rister geeft op zwaardere grond een beter beeld.

  Het steunwiel van Lemken is erg makkelijk af te stellen voor kant afploegen door pen/gat verstelling. Een schroefverstelling kost veel meer tijd en is gevoeliger voor vervuiling.

  Alleen een goed uitgemeten parallellogram constructie voor de ploegbreedte verstelling voorkomt dat de treklijn verandert bij breedteverstelling 1e voor.

  Over rug wentelen geeft minder kans op beschadiging van de risters.

 • no-profile-image

  Niek Veldhuizen

  In welk nummer van de boerderij stond dat stuk over het afstellen van de ploeg?

Of registreer je om te kunnen reageren.