Mechanisatie

Achtergrond

Problemen bij toelating snelle trekkers

Onder trekkerimporteurs heerst onduidelijkheid over welke eisen nu van toepassing zijn bij het toelaten van zogenoemde T5-trekkers met een maximumsnelheid van meer dan 40 kilometer per uur.

De oorzaak is te vinden in het van kracht gaan van de Europese typegoedkeuring voor alle trekkers afgelopen juli. In deze wetgeving zijn wél de keuringseisen voor langzamere klassen T1, T2, en T3 omschreven (tot 40 kilometer per uur), de regelgeving voor de snellere T5-trekkers is echter nog niet klaar. Door de ontstane situatie is het voor importeurs lastig of zelfs onmogelijk om de snellere trekkers in Nederland op de weg te krijgen. Er zijn zelfs importeurs die zich genoodzaakt zien om snellere trekkers met een begrensde snelheid af te leveren, om zodoende niet in de T5-categorie te vallen.

Keuringsnummer op typeplaatje

Volgens Theo Vulink van de Federatie Agrotechniek blijft de oude wetgeving van kracht totdat de nieuwe T5 richtlijnen bekend zijn. En dat kan volgens ingewijden overigens nog wel even duren. Dit houdt in dat de nationale typegoedkeuring van een bepaald type trekker tot die tijd van toepassing is, in plaats van de Europese typegoedkeuring. Ook een nationale typegoedkeuring van een ander land dan Nederland kan hierbij van toepassing zijn. Het overnemen van een Duitse TÜV-goedkeuring biedt bijvoorbeeld al uitkomst. Echter, de voorwaarde hierbij is dat het buitenlandse toelatingsnummer op het typeplaatje van de trekker vermeld staat. Bij de meeste trekkerfabrikanten is dit niet het geval.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.