Mechanisatie

Achtergrond 1 reactie

Krampe lost met lopende band

Kipperfabrikant Krampe heeft een nieuw losconcept ontwikkeld voor landbouwwagens. Bekijk ook de video.

Het rolbodemconcept is al langer bekend in de vrachtwagenwereld. Krampe bouwt dit systeem nu ook in in zijn landbouwwagens. Het systeem werkt in beginsel hetzelfde als het lossysteem van een silage- of opraapwagen. Simpel gezegd zijn de kettingen met meenemers vervangen door een sterk doek dat de gehele bodem bedekt. Het systeem is te vergelijken met een lopende band.

Lage oliebehoefte en lager gewicht

Voordelen van het gekozen rolbodemconcept zijn volgens Krampe een lage oliebehoefte (60-80 liter/minuut) in vergelijking met kippers en afschuifwagens en daarnaast een lager eigen gewicht. Ook is de lossnelheid eenvoudig te doseren, wat vooral gemakkelijk is bij het lossen van aardappels in een stortbak. Een ander praktisch voordeel is dat de hydraulisch aangedreven bodem twee kanten op kan draaien. Met de achterklep geopend kunnen er dus ook pakken stro of bijvoorbeeld pallets kunstmest geladen worden. De wagens worden als Krampe Bandit op de markt gebracht en zijn leverbaar in een twee- en drieassige uitvoering.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Bram

    "Ook is de lossnelheid eenvoudig te doseren, wat vooral gemakkelijk is bij het lossen van aardappels in een stortbak"

    Dat is natuurlijk een non argument. Een kipper die schuin omhoog staat lost mooier, en nog belangrijker. Stopt als de stortbak gestopt wordt. Terwijl de band van Krampe blijft door draaien.

Of registreer je om te kunnen reageren.