Mechanisatie

Achtergrond 286 x bekeken

Stop! Politie!

Met 1.400 verkeersdoden per jaar verwacht je politiecontroles. Maar die richten zich niet op snelheid, maar op het bij je hebben van papieren.

Rustig rijdend in de avonduren op een verlaten donker Hongaars weggetje en opeens schittert een geel-fluorescerend jasje in het licht van de koplampen. Shit! Politie!

In de 15 jaar dat ik in Nederland in een auto rondreed, ben ik welgeteld drie keer door de politie gecontroleerd en één keer van de weg gehaald. Dat laatste was omdat de politie mij een videofilmpje wilde laten zien. Het eerste moment dacht ik: gezellig en wát een vriendelijke mensen, maar dat gevoel ging snel over... Ik had iets te hard over de A18 gejoekeld.

Formule 1-coureurs

Hier in Hongarije rijd ik nu 5 jaar rond, maar wordt minimaal één keer per maand door de politie gecontroleerd! Op zich vind ik dat een goede zaak, de politie is er immers om te controleren en regels te handhaven. Degene die al eens heeft rondgereden in Hongarije, zal zich er over verbaasd hebben waarom het land géén coureurs in de Formule 1 heeft. Zó gigantisch hard rijden de mensen hier.

Goed, ik verwacht dus dat de politie hier iets aan probeert te doen. Immers, elk jaar 1.400 dodelijke slachtoffers, waarvan naar schatting 10 tot 20 procent door overmatig alcoholgebruik en de rest door frontale botsingen omdat ze verkeerd inhalen. Maar nee, de politie houdt je staande en gaat papieren controleren. En o jee als je een papiertje niet in orde hebt, kassa!

Humor

Nog steeds word ik’kribbig’ als de politie me staande houdt. Tegenwoordig geef ik bewust niet alle papieren. Ha, ha, ha, denkt die man toch een paar seconden dat hij me te pakken heeft. Flauw? Wellicht. Maar ik vind het wel humor.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.